Djurterapi fick Linda att må bra igen

Uppdaterad
Publicerad

VEBERÖD | Fler skåningar ska få rehabilitering genom djur.

I vår startar ett projekt där patienter med psykiska besvär ska kunna vistas på gårdar i naturen.

För Linda blev tiden på Humlamadens hästgård i Veberöd början på ett nytt friskt liv.

– Jag mådde jättedåligt, säger Linda Hultgren. Jag kunde inte känna glädje i någonting.

Linda var på väg till jobbet när hon krockade med bilen och fick en whiplashskada. Smärtan och den långa sjukskrivningen gjorde henne deprimerad. Hon kunde inte längre arbeta med sitt yrke som personlig assistent.

Kommunen ville inte längre låta henne jobba kvar på grund av hennes smärtor. Men när livet kändes som mest jobbigt kom hon hit, till Humlamadens hästgård utanför Veberöd.

”Naturen gör sitt”

När vi besöker hästgården mitt i skogen är det en disig och kall dag. Men på gården är det full aktivitet. Här driver Lis-Lott Andersson ridterapi, ett alternativ till den traditionella vården dit patienter med ångest, depression och psykiska besvär kommer för att vistas med djuren i naturen.

Lis-Lott är sjuksköterska i grunden men eftersom hon själv har hästar och märkt vilken glädje hon själv haft av dem, har hon utvecklat en vårdmetod där människor i kris rehabiliteras med hjälp av hästarna i naturen. Sedan 2004 har hon tagit emot patienter i sin ridterapi.

– Naturen gör sitt, vi är ute mycket, lär oss att känna och andas i naturen. Sedan finns människans eget måbra-hormon oxytycin som ökar när vi klappar djur, säger Lis-Lott Andersson.

Självkänslan ökade

Tre dagar i veckan under åtta veckor rehabiliteras man på gården. Patienten bestämmer takten. I början kanske man bara vill sitta hos hästarna, lyssna på fåglarna, gå en runda bland träden.

Precis så var det för Linda när hon kom hit. Hon började närma sig båda hästarna och naturen i sin egen takt.

– Jag hade inga krav på mig, kunde sitta hos hästarna, ge dem vatten om jag ville, säger Linda Hultgren.

Efter en tid när patienten blir starkare och när självkänslan ökar kan man delta i övningar på hästryggen. Vi följer med när Linda rider på hästryggen och Lis-Lott leder hästen längs en naturstig i skogen vid gården. Lis-Lott pratar lugnt och långsamt med Linda.

– Du känner hur hästen bär dig, hur du andas och tar in naturen.

– I många miljöer måste vi stänga av våra sinnen, det blir för mycket helt enkelt, förklarar hon. Men i naturen kan våra sinnen öppna sig och ta in dofter, ljud och andra sinnesintryck, berättar Lis-Lott.

Undersökning

Idag finns det elva gårdar som samarbetar med Region Skånes vårdcentraler. Är man listad på en av vårdcentralerna som ingår i projektet Naturunderstödd rehabilitering på landsbygden, så har man möjlighet att få sin rehabilitering på någon av gårdarna.

Humlamaden har deltagit i ett tidigare mindre projekt och fick goda resultat. Att djur och natur är bra för själen är väl känt och i många andra länder är det vanligt att använda djurterapi inom sjukvården.

Nu vill Region Skåne göra en större undersökning för att vetenskapligt visa vilken effekt djur- och naturterapi har på patienter med psykisk ohälsa. Projektet ska genomföras under tre år och leds av SLU i Alnarp tillsammans med LRF.

– Alla som vi haft som patienter här har blivit bättre, de har börjar med att bara vara med till att börja fundera över sin framtid, säger Lis-Lott. De har fått tillbaka sin självkänsla och sin drivkraft.

Linda hade aldrig suttit på en häst tidigare. Nu känner hon sig så trygg med hästarna att hon gör en avslappningsövning liggande på hästens rygg med varma filtar över sig. Hon stänger ögonen och andas i takt med hästen som lugnt står och äter hö på stallbacken.

Lis-Lott står bredvid och ber henne lugnt slappna av i händer, fötter, armar och ben tills hela kroppen vilar tungt mot hästens rygg. För Linda har tiden på Humlamaden hjälpt henne att hitta tillbaka till livet igen. Nu har hon arbetstränat som personlig assistent och precis börjat jobba igen.

– Om man tänker sig att jag går på en grusväg, så har jag hittat ut ur skogen igen. Jag har hittat ljuset och glädjen i livet, säger Linda Hultgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.