Döda kor blir danskt problem

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta tyder på att de döda kor som flutit iland i Skåne dumpats på danskt vatten. Därmed pekar mycket mot att den svenska utredningen av fallet inom kort läggs ned.

Mycket har nu klarnat i vad som till en början var en gåta med åtskilliga frågetecken. De döda kor som strax före jul flöt iland längs Skånes sydkust väckte stor förbrylling,

men nu har kustbevakningen lyckats ringa in platsen där djuren med stor sannolikhet dumpats. Åklagare Ingvar Wennersten anser sig därmed vara hyfsat säker på vilket fartyg det rör sig om, Abou Karim från Libanon.

Kodumpning

– Men vi har ju inte kunnat höra dem än, eftersom de försvann, säger Ingvar Wennersten.

Utanför svenskt vatten

För att lokalisera brottsplatsen har Kustbevakningen gjort simuleringar liknande dem som används när människor fallit över bord. I dessa framgår att dumpningen gjorts längs den sjölinje som går utanför den svenska ekonomiska zonen.

– Om det är så, så kan vi inte komma så mycket närmre än så här ur svensk synvinkel. Då blir det till att lämna över till danskarna istället, säger Ingvar Wennersten.

Avvaktar obduktionsrapport

Innan så görs vill han dock avvakta den obduktionrapport som väntas komma under nästa vecka.

– Om det skulle visa sig att djuren bar på någon väldigt farlig sjukdom kanske jag får tänka om, men i nuläget verkar det ju inte som om de gjorde det.

Troligen från Nordamerika

Förutom Kustbevakningens datasimuleringar har svensk polis inte så mycket bevisning att tillgå. Några avklippta öronrester ligger i förvar i Trelleborg, liksom en metallbricka med märkning. Av den framgår att det inte rör sig om djur från EU, utan Nordamerika.

Men mycket talar alltså nu för att gåtan inte kommer få sin slutgiltiga lösning i Sverige.

– Jag vill som sagt avvakta obduktionsrapporten, men mycket lutar just nu åt att allt snart lämnas över till Danmark, säger Ingvar Wennersten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kodumpning

Mer i ämnet