Foto: Greger Persson/Trelleborgs kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mysteriet med de döda korna nära lösning

Uppdaterad
Publicerad

Två av de döda kor som har hittats i Skåne sköts till döds. Ett av de misstänkta fartygen fraktade kor till Kaliningrad. Sjömannen Kent såg fartyget komma i hamn.

Polisen undersöker nu vilka transportfartyg som kan ha dumpat djuren överbord. Ett intressant fartyg gick i hamn i ryska Kaliningrad den 28 december.

Kent, som är sjöman, var där på ett annat fartyg när djurtransporten kom in. Han hörde av sig till Sydnytt när han hörde om de döda korna.

– Vårt fartyg fick order av den ryska lotsen att backa ut från hamnen eftersom att det var en djurtransport som behövde komma in till hamnen.

Enligt lotsen handlade det om 2000 kvigor på ett sydamerikanskt fartyg.

Kan ha dumpats

Kent tror att de kor som har hittats utmed den svenska sydkusten kan ha dumpats från just detta fartyg. Han berättar att fartyget från Sydamerika måste ha passerat Stora Bält på vägen till Ryssland och att korna med sydostvinden har flutit i land i Skåne och Danmark.

– Vi såg korna genom luckor i båten och det luktade pyton från all kodynga, säger Kent, som inte vill uppge sitt efternamn.

Däremot såg inte Kent namnet på fartyget eller vilket land det kom från.

– Det var för mörkt för det, säger han.

Kollar flera spår

Ingvar Wennersten vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö säger att fartyget Kent talar om är ett av de spår utredarna tittar närmare på.

– Vi har fler uppgifter som pekar i samma riktning, så det är väl inte osannolikt. Men vi tittar på fler transporter också, säger han.

Två blev skjutna

Hittills har tio döda kor hittats utmed stränder. Åtta i Skåne, två i Danmark. Tre av djuren har obducerats på ett laboratorium utanför Kristianstad. Undersökningen visar att två av korna sköts till döds.

– Mycket talar för att de har blivit sjuka på ett transportfartyg, avlivats och sedan kastats överbord, säger åklagare Ingvar Wennersten.

Dödsorsaken för det tredje djuret är ännu inte klarlagt och provsvar återstår för att fastslå vad korna led av för åkomma.

Misstänkt miljöbrott

Skånepolisen utreder än så länge ärendet som ett miljöbrott, men det är ännu osäkert om det är Sveriges rättsapparat som ska fullfölja ärendet.

– Sverige kanske inte har juristriktion över ett ett sådant här fartyg. Om det är ett utländskt fartyg, med utländsk bestättning som kastar ut djuren på internationellt vatten är jag inte säker på att det möjliga brottet räcker för att lagföra någon i Sverige. Även om djurkropparna har flutit i land på svensk mark, säger åklagare Ingvar Wennersten till Sydnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kodumpning

Mer i ämnet