17 års fängelse för mord med bajonett

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årig man i Malmö som i februari högg ihjäl sin tidigare sambo framför ögonen på parets två döttrar döms till 17 års fängelse.

I tingsrätten dömdes 46-åringen till livstids fängelse. Men hovrätten väljer nu alltså att i stället utdöma ett tidsbestämt straff. 

46-åringen överklagade tingsrättens morddom och menade att det handlade om en impulshandling och därför borde rubriceras som dråp. Men hovrätten tycker att en rad omständigheter tyder på att överfallet var planerat.

Våld mot kvinnor

Hovrätten ser ett antal försvårande omständigheter kring mordet, inte minst att de båda barnen, tre och sex år gamla, var vittne till mordet. Däremot anser man inte att det finns grund för livstidsstraff.

– Det var det vi hoppades på när vi överklagade, men vi hade förhoppningen att det skulle kunna sänkas något mer. Men vi har inte diskuterat någon eventuell överklagan, säger försvarsadvokaten Ulf Bjermer.

Mordet inträffade på en innergård i stadsdelen Lugnet i Malmö, under en pågående vårdnadstvist om barnen.

Kvinnan lämnade mannen förra sommaren, och har för polisen berättat att hon fruktade för sitt liv. 46-åringen ska bland annat ha hållit henne inlåst i deras gemensamma boende när hon skulle hämta sina saker efter separationen. Mannen blev då fälld för olaga frihetsberövande och hade även besöksförbud.

Trots detta lyckades mannen spåra upp sin förra sambo. Den 17 februari knivhöggs hon till döds på en innergård i stadsdelen Lugnet i Malmö inför ögon på sina barn.

Händelsen fick stor uppmärksamhet, bland annat sedan det visar sig att pappan hade blivit vårdnadshavare för barnen. Först fyra månader efter dådet blev 46-åringen fråntagen vårdnaden.

46-åringen ska avtjäna sammanlagt 18 år i fängelse. 17 år för mordet lägga till den tidigare utdömda domen på ett års fängelse för olaga frihetsberövande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet