Färre niondeklassare i Sörmland svarar att de röker. Foto: TT

Dödlighet i lungsjukdom fördubblades bland skånska kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Hjärt- och lungfondens färska rapport har dödligheten i sjukdomen KOL mer än fördubblats bland skånska kvinnor.

Under de senaste 20 åren har dödligheten i lungsjukdomen KOL ökat dramatiskt och kvinnor är värst drabbade. Enligt Socialstyrelsens statistik från 1997 dog 13,4 av 100.000 kvinnor i Skåne i KOL. År 2015 hade siffran stigit till 33,1 av 100.000, en ökning med 148 procent.

Motsvarande ökning för män under samma period var 7 procent, skriver Hjärt- och lungfonden i ett pressmeddelande.

– Dödligheten i sjukdomen har ökat generellt bland kvinnor i hela Sverige, men har mer än fördubblats i Skåne, säger Hjärt- och lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung till SVT Nyheter Skåne.

Rökning ökat bland kvinnor

Generellt har antalet rökare i Sverige minskat, men sett till kön har det skett en kraftig ökning vad gäller kvinnor som röker, medan statistiken för männen visar på en minskning.

– Fler kvinnor än män röker i dag, och rökning är fortfarande den största riskfaktorn bakom sjukdomen. Men även 1 av 4 utvecklar sjukdomen utan att röka, men det vet vi mindre om varför, säger Kristina Sparreljung.

Varför har rökningen ökat bland just kvinnor?

– Det är svårt att säga, men en anledning kan vara att unga tjejer i dag använder rökning som ett sätt att dämpa hunger.

Just nu pågår ett större forskningsprojekt i Hjärt- och lungfondens regi om personer som utvecklar sjukdomen utan att röka. När det gäller kvinnor finns indikationer på att fysiken kan bidra till att kvinnor lättare utvecklar KOL jämfört med män.

– Kvinnor har till exempel mindre kärl, det kan vara en orsak, men det behöver vi mer forskning kring, säger Kristina Sparreljung.

Det bekräftas också av Leif Bjermer, professor vid lungmedicin i Lund.

– Kvinnor har mindre luftvägar och tar större skada av tobak, de är helt enkelt mer känsliga för tobak. Medan många män gått över till snus så ökar kvinnors rökning, säger Leif Bjermer.

Vill utöka rökförbudet

På Hjärt- och lungfonden vill man förebygga utvecklandet av sjukdomen genom att utöka rökförbudet och exponering av tobaksrök på offentliga platser såsom busshållplatser och lekplatser där många vistas. Man förspråkar också mer kontroller i primärvården för unga.

– Genom att erbjuda exempelvis lungfunktionstester för unga på vårdcentraler, så kan vi tidigare upptäcka om man ligger i riskzonen för att bli sjuk. Detta i sin tur kan också hindra att man förebygger andra följdsjukdomar, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, hos patienter.

Har man väl utvecklat sjukdomen finns inget botemedel, men som enskild kan man göra mycket för att lindra och dämpa symptomen.

– Man vet till exempel i dag att både kost och motionsvanor hos KOL-patienter är väldigt viktiga, säger Kristina Sparreljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.