Döende tvingas söka hjälp på akuten

Uppdaterad
Publicerad

I mellersta Skåne kan patienterna inte välja var de vill dö. Svårt sjuka cancerpatienter tvingas söka hjälp på akuten i stället för att få vård hemma eller på hospis.

Detta sker trots att region Skåne hävdar att bra vård livets slutskede är något man satsar på.

Lunds Hospis har bara åtta sängar men behöver oändligt många fler. Hit remitteras mer än 300 patienter varje år för att få lindring under sin sista tid i livet.

– Men de allra flesta hinner att dö i remisskön, konstaterar Hlin Thorgeirsson, läkare på Lunds hospis.

Även hemsjukvården brister

I mellersta Skåne kan svårt sjuka patienter inte heller få avancerad hemsjukvård.

– Det saknas läkare, det saknas bilar, det saknas allt, säger Hlin Thorgeirsson.

Det betyder att svårt sjuka cancerpatienter tvingas att gång på gång söka sig till akuten för att få hjälp med till exempel smärtlindring eller blodtransfusioner. Denna hjälp skulle mycket väl kunna ges i hemmet om bara resurserna fanns.

– Och då ska man komma ihåg att dessa döende patienter verkligen inte vill åka hemifrån, säger Karin Svedberg, som är chef på Lunds hospis. Resandet tar mycket kraft som de vill lägga på sin familj under den här sista tiden.

Bättre i övriga Skåne

I övriga Skåne är situtionen för svårt sjuka patienter bättre. I både nordost och nordväst erbjuds hemsjukvård och där finns också fler hospisplatser.

Men i lundadistriktet ser det helt annorlunda ut: 2,7 hospisplatser för 100 000 invånare och noll! hemsjukvård.

Ändå är hemsjukvård en ”billig” vårdform man man jämför med vad en sjukhusplats kostar. Om hemsjukvården byggdes ut ordentligt skulle man kunna minska antalet slutensvårdsplatser på sjukhuset i Lund och därmed göra en rejäl besparing, påpekar Carsten Rose som är chef för onkologen i Lund.

”Dags gå från ord till handling”

Region Skåne har också deklarerat att hemsjukvården är ett prioriterat område.

– Vi har ju förstått att hemsjukvård är väldigt uppskattat, konstaterar Henrik Hammar (m), regionråd.

Men på hospis i Lund tycker personalen att det är hög tid att gå från ord till handling. Döende patienter har inte tid att vänta på kommande satsningar, de behöver hjälp idag.

De nuvarande hospislokalerna är dessutom för små och illa underhållna. När de regnar läcker taket och en lång korridor fylls med vattenpölar.

– Det är obegripligt att man inte redan satsat på det här , tycker Karin Svedberg, chef för Lunds hospis. I synnerhet som vi på väldigt nära håll i Skåne ser hur bra det kan fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.