Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur den åtalade 19-åringen går omkring med den kraftiga bomben i en nötburk som han hade i en ryggsäck Foto: Polisens förundersökning

Frias för bomb i nötburk – trodde det var knark i väskan

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man frias från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, efter att ha gripits med en bomb i en nötburk på ett tåg. Tingsrätten går på mannens linje om att han inte visste att det var en bomb han bar på, utan trodde att det var narkotika.
Mannen hade även en pistol i väskan och döms till nio månaders fängelse för vapenbrott.

I juli i år larmades polisen av Tullverkets personal som kontrollerat en då 18-årig man på ett tåg mot Stockholm. I hans ryggsäck hade de hittat en skarpladdad pistol och en inplastad nötburk. Den visade sig vara en bomb som innehöll 1,5 kilo sprängmedel, komplett med krutstubin med apterad sprängkapsel.

Övervakningsfilmer visar hur mannen går omkring på Malmö Centralstation och experter menar att bomben, som kunnat detonera vid en stöt, var lika kraftig som de som användes vid terrordåden i Londons tunnelbana 2005.

Mannen, som sedan dess fyllt 19 år och är bosatt i Södertälje, har senare sagt till polisen att han skickats ner av en person i Stockholm för att hämta saker i Malmö som betalning för narkotikaskulder, och säger att han var hotad.

Hävdar att han inte visste att det var en bomb

19-åringen säger i förhör att han trodde att det utöver pistolen fanns knark i väskan.

Malmö tingsrätt skriver i sin dom att det finns flera omständigheter som talar för att 19-åringen inte visste att det var en sprängladdning i väskan. Bland annat att han säger sig ha hämtat narkotika i Malmö tidigare, att hans fingeravtryck inte finns på burken vilket kan betyda att någon annan packat ner den samt att även tullens personal först trodde att det var narkotika. De skriver också att inget tyder på att 19-åringen varit villig att ta den risk det innebär att bära en bomb: ”Han har själv sagt att han inte hade accepterat att transportera en bomb med de risker det inneburit för honom själv och för andra”.

Mannen har däremot erkänt att han packat ner pistolen i väskan och döms för vapenbrott.

Även en 31-årig Malmöbo som enligt åklagaren har lämnat över pistolen till 19-åringen, döms för vapenbrott och narkotikabrott till 1,5 års fängelse men frias för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

”Skulle kunna detonera”

Enligt Försvarsmaktens utlåtande var det en fungerande, apterad sprängladdning och transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt. En likvärdig sprängladdning på ett halvkilo skulle enligt dem kunna ödelägga en tvårumslägenhet.

– Deras yttrande var att när den är paketerad så här så kan den likställas med en apterad laddning. Den var känslig för slag, stöt, friktion och värme. Vid ovarsam hantering eller en olycka skulle det kunna detonera, sa åklagare Lotten Paulsson när åtalet väcktes.

Under de senaste åren har flera bomber byggda i nötburkar använts i Malmö, bland annat vid ett fall på Cronmans väg i våras där en man nyligen dömdes till två års fängelse. Den pistol som mannen hade i väskan har kopplats till en skjutning på Persborg i Malmö för tre år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer