Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen har erkänt att han dödade sonen för att få tyst på honom. Foto: SVT, polisens förundersökning.

Pappa dödade sin 1,5-årige son – döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Lunds tingrätt dömer en 40-årig man till livstids fängelse för mord, efter att han dödat sin 1,5- årige son i Eslöv förra året. Han ringde själv till SOS Alarm och berättade att han dödat sonen.

Brottet skedde i mannens lägenhet. När blåljuspersonal anlände till platsen låg pojken död i sin spjälsäng och mannen greps. I förhör har han erkänt att ha oavsiktligt vållat barnets död, men har nekat till mord. Själv menar han att han försökt få tyst på barnet.

– Det är en så pass allvarlig gärning där han haft ett avsiktligt sätt att döda pojken och det bara finns försvårande omständigheter, inte några förmildrande helt enkelt. De anhöriga får leva med sorgen resten av sina liv vilket är djupt beklagligt, säger åklagare Josefin Sävlund.

Fanns orosanmälningar

Mannen har en historia av psykisk ohälsa och har tidigare varit inlagd inom slutenvården. Han slutade även ta mediciner och gå till öppenvården två månader innan pojkens död, något han berättar om i förhör.

Hos socialtjänsten i Eslöv har det kommit in flera orosanmälningar om pojken, senaste gången åtta månader innan pojkens död.

Livstids fängelse

Utöver att dömas för mord, döms 40-åringen även för misshandel. Han döms även betala skadestånd på flera hundratusentals kronor, bland annat till barnets mamma.

– Mina målsägande känner en oerhörd lättnad över att processen i tingsrätten nu är avslutad, att rätten utdömt ett livstidsstraff. Även om det inte kan ge familjen sonen tillbaka är tingsrättens domskäl i någon mån en upprättelse för honom, säger målsägarebiträdet advokat Katarina Edgren Aldefors.

Advokaten är förvånad

– Jag är förvånad över att domen är så sträng och att tingsrättens slutsatser är så bestämda, säger advokat Mats Molander som försvarade pappan.

– Utgången är en besvikelse för min klient som inte håller med om slutsatserna. Vi har inte hunnit talas vid, men med tanke på hans inställning utgår jag ifrån att vi kommer att överklaga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan menar att han bara ville få barnet att sluta ”gnälla och gny”. Åklagaren yrkar att han ska dömas för mord. Foto: Johan Nilsson/TT och polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.