Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad den 3 augusti 2021. Foto: Johan Nilsson/TT

Två döms till fängelse efter skjutning i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer skadades vid skottlossningen utanför ett köpcentrum i Kristianstad. Nu döms två personer till långa fängelsestraff.

Minst 15 skott avlossades från en motorcykel utanför köpcentret på Gamlegården på eftermiddagen den 3 augusti förra året. Nio personer fanns i skottlinjen och tre av dem, varav en är en äldre kvinna, skadades allvarligt vid dådet.

Tre män greps och åtalades för mordförsök samt framkallande av fara för annan. Motorcykeln kördes av en 21-årig man. De två skyttarna, 17 och 18 år gamla, som åkte med på motorcykeln åtalades även för grovt vapenbrott.

Gängrelaterad händelse

Enligt åklagaren Marie-Louise Holmberg är skjutningen en gängrelaterad händelse, men de tre skadade var inte de egentliga måltavlorna.

Efter huvudförhandlingen hävde tingsrätten häktningen av två av de åtalade: 21-åringen som redan avtjänar ett längre fängelsestraff för andra brott och den 17-årige misstänkte skytten. Den 18-årige misstänkte skytten satt dock kvar i häktet i väntan på dom.

”Ett indiciemål”

I dag kom domen. 21-åringen döms till 12 års fängelse för försök till mord. 18-åringen till sex år och elva månaders fängelse. När det gäller 17-åringen anser inte tingsrätten att det är ställt bortom rimligt tvivel att han varit en av skyttarna. Han frikänns från åtalet.

– Det här är ett indiciemål där det finns olika sorters bevisning: Åtskilliga övervakningskameror, man har hittat spår av skjutvapen på kläder och så vidare. När vi vägt samman det här har vi kommit fram till att det räcker för att fälla två av dem men inte den tredje. Bevisningen mot den tredje är svagare, säger rådmannen Ulf Ahlström om domen.

Vad säger du om längden på fängelsestraffen?

– Det är långa fängelsestraff i förhållande till de åldrar som gärningsmännen hade vid brottstillfället. Ingen av gärningsmännen hade fyllt 21 år vid brottstillfället och därmed kan ingen av dem dömas till livstids fängelse, säger Ulf Ahlström. 

Två andra personer döms för skyddande av brottsling. En av dem – en 24-årig man – döms till åtta månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.