Den tidigare skolanställde som under flera år har sextrakasserat barn på nätet är nu dömd. Foto: Emil Langvad/TT

Döms till 2,5 års fängelse för sextrakasserier mot flickor

Uppdaterad
Publicerad

Den man i Vellinge som misstänkts för att ha förföljt och sextrakasserat barn på internet, dömdes på fredagen till fängelse i 2,5 år av Malmö tingsrätt.

I flera år har barn, mestadels flickor, i Vellinge kommun blivit förföljda och sextrakasserade på sociala medier, via Instagram, Snapchat och Kik, av en förövare i deras närområde.

På fredagen dömdes mannen, som är i 30-års åldern, för att ha förföljt och sextrakasserat dem på internet till 2,5 års fängelse.

Vellinge

Mannen ska också betala skadestånd på 350 000 kronor till brottsoffren.

– Det viktigaste här är att ha prövat den olaga förföljelsen. Jag känner inte till att vi har haft något som bedömts som olaga förföljelse tidigare. Det här är ett av de första målen där det prövats och där förföljelsen skett under så lång tid. Det har varit kontakt över internet, man har inte kunnat spåra någon person. Från början har man inte sett sambanden att det är kopplat till samma person, säger Lena Körner, åklagare till SVT Nyheter.

Hotat flickorna med våldtäkt

Totalt rör det sig om 22 brottsoffer, 21 flickor och en pojke. De flesta var mellan 10–14 år vid tidpunkten för brotten.

Mannen har gjort flera hundra vänförfrågningar på olika sociala medier och ofta utgett sig för att själv vara ett barn. Han har sedan skickat ett mycket stort antal meddelanden med sexuellt innehåll, däribland bilder på sitt könsorgan och filmer som visar när han onanerar. I flera fall, och ibland under hot, har mannen försökt få barnen att skicka nakenbilder på sig själva till honom. Såvitt framkommit har inget barn gjort det.

− Till vissa barn har mannen skickat enstaka meddelanden av sexuell karaktär. Andra barn har blivit trakasserade under flera års tid. Barnen har varit förhållandevis unga och flera av dem har mått mycket dåligt av vad de utsatts för, säger rådmannen Fredrik Landgren.

Uppdagades förra sommaren

Trots att trakasserierna varit kända under flera år i Vellinge, var det först förra sommaren som polisen kunde koppla ihop den misstänkte mannen med brotten.

– Sexuella ofredanden som det ofta anmäls som, kanske inte får prioritering initialt. Här har vi lyckats till slut och vi har kunnat se att det är så många anmälningar som kan kopplas till en och samma person, säger Lena Körner, åklagare.

Mannen som tidigare arbetat på en skola i kommunen, åtalades för bland annat försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till köp av sexuell handling av barn. I elva fall misstänktes mannen även för olaga förföljelse.

De äldsta brotten i åtalet begicks 2014.

Mannen erkänner att han har tagit kontakt med barnen i sexuella syften. Hans förklaring är att han har någon form av beroende.

SVT Nyheter Skåne har sökt mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vellinge

Mer i ämnet