Skanör Foto: Gunilla Fritze/SVT

Domstolen säger ja till skyddsvall på Falsterbonäset

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till ett nästan 20 kilometer långt översvämningsskydd för att skydda bebyggelse och infrastruktur på Falsterbohalvön i Skåne. Domen är unik i sitt slag och kan komma att bli vägledande för andra kommuner i landet.

– Det är en stor dag för Vellinge. Jag hoppas att vi ska bli klara om ett par år, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Hon hoppas att arbetet ska komma igång snabbt men hon räknar med att beslutet i Mark- och miljödomstolen kommer att överklagas. När det gäller finansieringen tror hon att staten och EU kommer att skjuta till pengar.

– Vi har kommit fram till att vi ska medge den ansökan som Vellinge kommun har skickat in. De innebär att de får tillstånd att bugga en vall och vissa sträckor en mur som ligger ganska nära bebyggelsen, säger chefrådman Peter Ardö som är ordförande i målet.

Olika högt

Översvämningsskyddet ska skydda bebyggelsen mot höga havsnivåer och ska utformas som vall eller mur. Det kommer huvudsakligen placeras i anslutning till bebyggelsen utan att gå in på hävdade tomtplatser där det har kunnat undvikas.

Skyddet kommer att ha varierande höjd beroende på hur högt marken är belägen i förhållande till havsnivån. På vissa håll blir skyddet upp till tre meter högt, på andra ställen cirka en halvmeter högt.

Peter Ardö, chefsrådman i mark och miljödomstolen.

Domstolen var inte enig i sitt beslut.

Oenigheten har i huvudsak handlat om översvämningsskyddets placering och utformning. Några ledamöter har ansett att det som kommunen nu får tillstånd att bygga i delar medför alltför stort intrång på skyddade naturområden.

Det av vissa sakägare föreslagna så kallade yttre skyddet, vilket skulle innebära ett skydd närmare havet längs med kustlinjen, har inte bedömts utgöra ett bättre alternativ.

Enligt mark- och miljödomstolens dom har Vellinge kommun i stort sett fått gehör för sin ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.