Församlingen ville bland annat skänka dopfunten till Svenska S:t Mikaels kyrkan i Tallinn. Men trots att Nationalmuseum har gett klartecken, säger nu Länsstyrelsen nej. Länsstyrelsen menar att dopfunten är en del av vårt gemensamma kulturarv och har i stället beslutat att den ska förvaras på Historiska Museet i Lund.
På S:t Mikaelkyrkan i Tallinn är man idag ganska besviken över beskedet.
– Det är väl lite tråkigt eftersom vi räknat med att få den, säger Patrik Göransson, kyrkoherde i svenska S:t Mikaels församling. Dopfunten skulle ha använts i församlingens kyrka inne i Tallinn, där det idag inte finns någon dopfunt.
– Det man kan undra över är vad den ska användas till i stället, ifall den ska exponeras så att någon kan se den eller inte.
Kyrkoherden i Landskrona är lika besviken.
– Det är förvånande att dopfunten ska låsas i ett förråd på Gastelyckan i Lund, säger kyrkoherde Bengt Karlgren i ett pressmeddelande efter Länsstyrelsens beslut.
– Det hade varit ett bättre alternativ att använda den i Svenska S:t Mikaels kyrkan, så som det var tänkt.
När det gäller de två kyrkklockorna godkänner Länsstyrelsen att Lillklockan ska få en ny plats i Landskrona församlingshem. Storklockan kommer tillsvidare att placeras på golvet i Örja kyrkas långhus.
En del av inventarierna kommer dock att få flyttas till Tallin. Länsstyrelsen godkände att församlingen skänker Örjas mässingskronor till S:t Mikaelskyrkan. Offerkistan som stått i Örja, kommer framöver att stå i Landskrona församlingshem.
Bakgrund:
År 2004 beslöt Lunds stift att ta Örja kyrka ur bruk. Kyrkan hade då stått oanvänd i nästan tio år, inga gudstjänster, bröllop, dop eller begravningar hade förrättats i kyrkan.
Sedan maj 2005 – då kyrkan ceremoniellt togs ur bruk – har byggnaden använts som extra ”förråd”. De flesta kyrkliga inventarierna, så som altarskulptur, mässhakar, etc. har flyttats till andra kyrkor i församlingen.
I april förra tog kyrkorådet i Landskrona församling ett beslut om att sälja Örja kyrka till
Dennis Thott, som kommer att använda den som privatbostad.
Källa: Svenska Kyrkan