Foto: SVT

Dotter om maten: ”Usch, vad är det här?”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydnytts granskning av äldrematen i Skåne har flera personer har hört av sig. En av dem är Arne och Catherine Johnsson i Eslöv – där får äldre med hemtjänst små plastförpackningar med mat levererade en gång i veckan.

Den här gången har Arne Johansson tur. Hans dotter Catherine Johnsson är ledig från jobb och kan ta med honom till restaurang Kärråkra i Eslöv. Dit kan han inte ta sig själv eftersom han är gammal, har svårt att prata och dessutom är opererad flera gånger.

På restaurangen får han äta en ordentlig portion hemlagad mat. Men så är det inte varje dag. Fem gånger i veckan består hans lunch av 250 gram vakuumförpackad mat.

Äldrematen i Skåne

– Första gången jag såg matportionerna tänkte jag: ”Usch, vad är det här?”, säger dottern Catherine Johnsson.

Närliggande restaurang lades ner 2012

– Min pappa flyttade hit för 2,5 år sedan. Då fanns det en restaurang här nere i Karidal där alla äldre kunde träffas och käka middag ihopa. Och det var husmanskost. De hade jättetrevligt där, men plötsligt blev det indraget. Och då blev det dem här matportionerna som kommer i plast, där han får för hela veckan in i kylen direkt, säger Catherine Johnsson.

På restaurang Kärråkra lagas det mat till Eslövs äldreboenden och skolor men de som har hemtjänst får inte den maten. Istället transporteras deras mat i plastförpackningar från ett företag i Västerås ända ner till Malmö, och sedan därifrån till Eslöv.

– Jag tycker att alla ska kunna få den här goda maten. Det spelar ingen roll om man bor på servicehem eller äldreboende. Alla har ju rätt till den här goda maten, säger Arnes dotter.

Politiker: ”Finns ingen diskussion”

Sydnytt ville träffa vård-och omsorgsnämndens ordförande i Eslöv, Tony Hansson, men han var upptagen sa han. Men han låter hälsa att Västeråsföretaget vann upphandlingen förra året, både för kvaliteten och priset. Dessutom upplever han inte att det finns någon diskussion om att hemtjänstmaten är dålig. Avtalet gäller några år framåt, och det finns inga planer på att servera personer med hemtjänst någon annan mat.

Vad hade du gjort om du fått bestämma?

– Då vill jag att de ska öppna restaurangen här nere på Karidal igen, så att alla äldre som bor här kan få den här hemlagade maten, säger Catherine Johnsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Skåne

Mer i ämnet