Foto: SVT

”Minskar antalet transporter”

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad kommun överväger att spara miljoner genom att slopa varm mat till äldre och istället leverera kalla mikrolådor.

– Det här är vi helt emot, säger Gun Söderstedt, ordförande SPF Kristianstad.

Som det ser ut idag tillagar kök runtom i Kristianstad mat som transporteras till drygt 800 äldre. Kristianstad kommun ska utreda möjligheterna att istället börja leverera kalla och vakuumförpackade portioner.

Äldrematen i Skåne

Sparar upp till fem miljoner

Mellan 4,5 och 5 miljoner räknar man med att spara. Fast det är inte i första hand ett besparingsförslag, enligt Bo Silverbern (M), ordförande omsorgsnämnden i Kristianstad kommun.

– Vi vill minska antalet transporter och därmed påverkan på miljön. Det är 77 matslingor som körs varje dag. Och om man tittar på erfarenheter från andra kommuner som leverear kyld mat så innebär det här att  de äldre får större valfrihet att välja på fler rätter. Men Pensionärernas Riksförbund (PRO) och Sveriges Pensionärsförbund (SPF) låter sig inte övertygas av argumenten.

– Det är vi helt emot. De äldre behöver åtminstone den sociala biten när någon kommer hem till en och levererar en varm portion på dagen , säger Gun Söderstedt, ordförande SPF Kristianstad.

– Jag tror man kan tjäna pengar på annat sätt än att  dra in på det enda trevliga biten för en pensionär.

Omsorgsnämnden har nu gett förvaltningschef Lars-Åke Nordin i uppdrag att utreda möjligheterna till att leverera kyld mat. Först därefter kommer politikerna att ta ställning till saken.

Äldremat i Kristianstad

Varje år blir personer med hemtjänst i Kristianstad serverade sammanlagt 225 000 portioner. En beräkning som omsorgsförvaltningen i Kristianstad gjort visar att kyld mat är upp till 20 kronor billigare per portion. Det skulle innebära en besparing på mellan 4,5 och 5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Skåne

Mer i ämnet