Döva Jonatan får ingen försäkring

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen stämmer försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som inte vill låta Anette Törlin, i Arlöv, teckna försäkring för sin döva son.

Det har gått tre år sedan den dagen då Anette Törlin från Arlöv ville teckna en sjukförsäkring i Trygg-Hansa för sin då tre månader gamla son Jonatan. Men bolaget avslog hennes ansökan, med motiveringen att hennes son led av en hörselnedsättning

Som det ser ut i dag har försäkringsbolagen möjlighet att sortera bort kunder med olika typer av funktionsnedsättning. De baserar sina beslut helt och hållet på sina egna bedömningar och riskkalkyler. Detta vänder sig Handikappförbunden mot, och efterlyser lagstiftning:

Stäms på 200 000 kronor
Fallet med Anette Töjlin och henne hörselskadade son, som vägrades en sjukförsäkring har nått diskrimineringsombudsmannen. DO har stämt Trygg-Hansa på totalt 200 000 kronor.

Försäkringsbolaget motiverar sitt beslut med att det är svårt att bedöma omfattningen av en hörselskada hos barn under 18 månader.

DO:s stäming av Trygg-Hansa kommer upp i Stockholms tingsrätt under våren 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer