Foto: Adnan Edrees

Drag Queen Story Hour på Malmö stadsbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Dragqueensen Miss Shameless och Lady Busty ska läsa sagor för barn på Malmö Stadsbibliotek på lördag.

– Vi vill visa alternativa bilder på hur en sagostund kan vara, säger Tereza Franzén, kommunikatör på Biblioteket.

Lördag den 17 februari är det premiär för Drag Queen Story Hour på Malmö stadsbibliotek. Dragqueensen Miss Shameless och Lady Busty ska vid fyra tillfällen i vår att läsa sagor för barn.

Konceptet Drag Queen Story Hour startades i San Francisco för att ge barn positiva förebilder som utmanar könsnormerna.

– Vi vill att barn ska få med sig känslan att de har rätt att vara som de är, oavsett vilken identitet de har, hur de ser ut eller var de kommer ifrån, säger Miss Shameless.

Den här första sagostunden ska 2-4 åringarna få höra Konrads klänning av Åsa Mendel  samt Hartvig och Pyret och pingvinpapporna av Sara Berg och Karin Frimodig.

De lite äldre 4-7-åringarna får höra Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum och Kalle som Lucia av Anette Skåhlberg.

– Malmö Stadsbibliotek är HBTQ-certifierat och därför vill vi visa att vi alla är olika och att vi har rätt att vara det, säger Tereza Franzén, kommunikatör på Biblioteket.

Hon berättar att sedan de gick ut med sagostunderna har de fått många reaktioner, de flesta positiva men också en del negativa.

– Några tycker inte att dragqueens ska få synas men just därför tycker vi att det är viktigt att lyfta fram olika människor i samhället för att visa att det finns olika sätt att identifiera sig med andra .

Tereza Franzén lyfter till exempel fram att de också har sagostunder på andra språk än svenska.

Sagorna kommer att läsas i Sagogrottan och de som vill komma och lyssna måste anmäla sig i förväg.

Sagogrottan på Malmö Stadsbibliotek Foto: Gustaf Johansson

– På Drag Queens Story Hour har fantasin och sagan inga normer eller gränser. På våra sagostunder får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är, förklarar Lady Busty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.