Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och se gärningsmannens egna film av händelseförloppet. Foto: Ur polisens förundersökning

Drogpåverkad bilförare döms efter filmad vansinnesfärd genom Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

En polsk man i 20-årsåldern dömdes under fredagen för grov vårdslöshet och grovt rattfylleri efter att ha flytt från polisen under vad som beskrivs som en ”vansinnesfärd” genom Trelleborg. Bevisningen var omfattande. Bland annat spelades hela färden in av gärningsmannen.

Händelsen inträffade den 12 maj i år. En polispatrull hade en hastighetskontroll längs E6 i höjd med Maglarpsrondellen när en bil kom kom körandes i 137 kilometer i timmen. Bilisten, en polsk man i 20-årsåldern, ombads att stanna men körde istället vidare mot Trelleborg, varpå ett efterföljande påbörjades.

Klippet ovan är delar ur den film som gärningsmannen spelade in med hjälp av en vindrutekamera. I filmen syns bland annat hur gärningsmannen kör om fordon i hög hastighet på enfiliga vägar, kör mot rött och tvingar mötande fordon att väja för att förhindra kollision.

Amfetamin och cannabis i blodet

Enligt rättsmedicinalverket hade gärningsmannen amfetamin och cannabis i blodet vid händelsen. Under fredagen dömdes han till 4 månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

I förhör med polisen sade gärningmannen ”Jag hade panik och jag var rädd. jag visste inte vad jag skulle göra och därför gjorde jag som jag gjorde.”

Han hävdade att han inte tagit droger innan eller under händelsen, utan påstod att han blev drogad av några ungdomar i Malmö utan sin vetskap.

I förundersökningsprotokollet beskriver en av poliserna på plats gärningsmannen som ”helt utan konsekvenstänk och likgiltig inför andra, både i andra fordon och fotgängare”.

Mannens försvarsadvokat vill i nuläget inte kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.