Foto: TT

Drönare ska kartlägga erosionen längs Hanöbukten

Publicerad

Nu tar Kristianstads kommun hjälp av drönare för att fotografera stränderna längs Åhuskusten. Enligt en utredning från förra året finns det inget utbrett erosionshot mot kommunens kust. Samtidigt visar rapporten att vissa kuststräckor är mer erosionsutsatta än andra.

Utredningen som gjorts av det danska hydrologiska institutet (DHI), kom fram till att sanden försvinner särskilt hastigt från bland annat stranden vid Täppet i Åhus, strandremsorna söder om Snickarhaken och Revhaken, samt vid Gropahålet i Yngsjö.

– Vi kommer börja fotografera en strandsträcka på en kilometer varannan månad. Den stranden heter Äspet och är en av Åhus mest erosionsutsatta stränder. Därefter ska vi fotografera även andra delar av kusten, säger Magnus Lund, klimatstrateg på Kristianstads kommun, till SVT.

Vill förstå erosionen i stort

Drönarbilderna är tänkta som underlag för att lättare kunna tolka kommunens historiska flygbilder av kusten och på det sättet göra det möjligt att kartlägga långsiktiga trender.

– Bakgrunden till att vi vill använda drönarbilder är för att få en bättre förståelse för hur strandlinjen varierar över året. Vi vill förstå erosionen i stort så att vi kan vidta aktuella åtgärder.

Hotet ökar när havet stiger

Magnus Lund menar att med stigande havsnivåer på längre sikt kommer erosionen att öka på flera ställen längs Åhuskusten.

– På lite längre sikt är erosionen ett stort hot ur flera perspektiv. Stränderna är viktiga för både rekreation och turism. Även infrastrukturerna i kustområdet är hotade, så som privata fastigheter, vägar, vattenledningar och avlopp, säger Kristianstads klimatstrateg Magnus Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer