Räddingstjänst och ambulans hade svårt att komma fram till ett drunkningslarm på grund av trängsel på stranden i Åhus. Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten kom inte fram vid drunkningslarm: ”Djungelns lag”

Uppdaterad
Publicerad

En flytbrygga med upp till 70 personer kantrade och hamnade upp och ner i vattnet utanför Åhus sent på söndagseftermiddagen. Vid utryckningen hade räddningsstyrkan svårt att nå fram till olycksplatsen på grund av trängseln, enligt inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

– Tack och lov har vi inga uppgifter om saknade eller skadade personer, men dykare gör nu ett sista genomsök runt bryggan, säger Jimmy Ask, inre befäl på Räddningstjänsten i Kristianstad.

Exakt hur många människor som befann sig på flytbryggan är oklart.

– Enligt uppgifter från vittnen ska det ha varit ett 70-tal personer på flytbryggan, men vi har fått se en del bilder och det är osäkert om det var så många. Men mycket folk var det hur som helst, säger Jimmy Ask.

Det verkar inte som folk har hållit två meters avstånd till varandra?

– Nej, det kan man verkligen inte säga, svarar Jimmy Ask.

Vid utryckningen beskriver Thomas Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad tidigare på dagen, att det var väldigt svårt för räddningstjänst och ambulans att komma fram på grund av trängsel bland människor och bilar. 

– Det var djungelns lag, säger Thomas Nilsson.

Räddningstjänsten fick be polisen om hjälp. 

– Vi kom dit och rensade undan folk så räddningstjänsten kunde jobba på platsen, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.