Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fått sätta in extrasängar med skärmar runt så att man kan få lite privatliv”, berättar Annika Barchan Frej kriminalvårdsinspektör på Ringsjöanstalten. Foto: SVT

Överbeläggningar på kvinnoanstalter skapar konflikter

Uppdaterad
Publicerad

På den öppna Ringsjöanstalten för kvinnor har man just nu sex stycken överbeläggningar. Intagna får dela rum eller ligga i besöksrum vilket skapar en del konflikter. Kriminalvården har själva uppmärksammat den höga beläggningen på landets kvinnoanstalter i sin årsstatistik.

På Ringsjöanstalten i Eslövs kommun har man 40 platser men just nu avtjänar 46 kvinnor sina straff här.

– Det blir konfliktytor. Vi befinner oss i ett läge där vi har väldigt mycket folk inne på anstalten, säger Annika Barchan Frej kriminalvårdsinspektör.

Beläggningsgraden har varit ansträngd under hela 2022 och är det fortfarande säger hon.

Vilken möjlighet har man att skilja ut personer som mår dåligt eller där det är hot?

– Det är ganska begränsat. Vi har inte den typen av differentieringsmöjligheter för kvinnor på anstalt som man kanske i högre grad har för männen, säger Annika Barchan Frej.

Främst konflikter mellan intagna

Finns det risk för personalen om det uppstår konflikter?

– Antalet hot har minskat men vi har fler våldshändelser mellan intagna i häkten samt på anstalter i högre säkerhetsklasser. Vi ser främst att de ökar mellan intagna och inte så mycket mellan intagna och personal.

Eftersom Ringsjöanstalten är öppen och man har möjlighet att vistas utomhus på området, så kan det vara ett sätt att få vara ifred menar hon.

Alltfler mår sämre

– Vi kan se att vi har en ökning av klienter som har en psykiatrisk problematik. Vi kan också se att vi i större utsträckning än tidigare har klienter som kommer in med självskadebeteende och det är alltid en utmaning för personalen att arbeta med dem.

Procentuellt sett så utgör kvinnorna bara sju procent av de intagna på anstalt men beläggningen ökade med 100 personer förra året. I kriminalvårdens årsstatistik skriver man att beläggningsgraden blev minst lika ansträngd som i mansanstalter.

För kvinnor är det svårare med flexibiliteten vad gäller platser och sysselsättning. Sex av 46 anstalter är för kvinnor.

– Just nu jobbar kriminalvården med att bygga ut, även för kvinnor och nästa sommar räknar vi med att ha 50 platser till här på Ringsjöanstalten, säger Annika Barchan Frej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.