Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här åker mannen fast i en trafikkontroll när han kör i tjänsten med Malmö stads fordon. När han anställdes av kommunen ska cheferna ha tittat på och godkänt körkortet. Foto: SVT

Här stoppas Malmö stads anställde av polis – visar upp falskt körkort

Uppdaterad
Publicerad

Mannen kör dagligen i jobbet som anställd i Malmö stad, ofta till stadens skolor och förskolor. Men hans körkort är förfalskat. Trots att kommunen säger att de kontrollerar körkort så har mannen fått anställning och kört hundratals mil i tjänsten.

Den kommunanställda mannen har satt sig bakom ratten över 650 gånger det senaste året. Han kör till bostadsområden, förskolor och lekplatser på uppdrag av Malmö stad.

Han ska vid anställning ha visat upp sitt körkort för arbetsgivaren Malmö stad och fått det godkänt.

Falska körkort i tjänsten

Av en slump stoppas han i en trafikkontroll när han är ute och kör med två praktikanter i bilen. Han visar upp sitt falska körkort för polisen.

Se när mannen stoppas av polisen i klippet ovan.

Malmö stad: ”Vi jobbar tillitsbaserat”

Efter att hans körkort beslagtagits fortsätter han köra bil i tjänsten i över en månad tills SVT Nyheter Skåne börjar ställa frågor till Malmö stad om falska körkort.

– Det är viktigt att vi kan lita på våra medarbetare och att de känner sig litade på. Men de är också skyldiga att meddela om deras körkort skulle bli indraget, säger Johanna Malm, avdelningschef på Malmö stad.

Vad säger du om att ni har anställd som kör runt med era fordon med falskt körkort?

– Det är såklart väldigt allvarligt att vi har medarbetare som gör detta, så vi får fundera över om det är någonting vi behöver förändra i våra rutiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Malm, avdelningschef på Malmö stad, berätta om vad kommunen gör för att kontrollera anställdas körkort. Foto: SVT

SVT Nyheter Skåne har granskat 226 fall där personer ertappats med falska körkort de senaste åren. Vi har kunnat belägga att 63 av dem använt körkorten för få jobb och köra i tjänsten.

Kommuner kontrollerar inte äkthet

Vår granskning visar att få svenska kommuner har rutiner för att kontrollera körkortens äkthet. Det innebär att personer kan få jobb med falska körkort.

– Att kontrollera att en person har ett äkta körkort känns högst rimligt, inte bara kopplat till legala krav utan också till personals säkerhet, säger Tobias Eng på säkerhetsföretaget Sistec.

Polisutredningen pågår och efter SVT:s intervju med Malmö stad uppger avdelningen att de kontrollerat alla medarbetares körkort. Mannen kör inte längre bil i tjänsten, enligt kommunen. SVT har sökt honom men inte fått svar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så används falska körkort för att få jobb. Här är SVT Nyheter Skånes granskning – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så kan ditt straff bli om du använder falskt körkort:

  • Om man har ett falskt körkort som man sedan använder för att exempelvis köra bil, har man gjort sig skyldig till brukande av falsk urkund.
  • De som döms för urkundsförfalskning får ofta villkorlig dom med dagsböter.
  • Om id-handlingen kan uppfattas som äkta innebär det ”fara i bevishänseende” och brottet kan i normalfallet ge fängelse upp till 2 år. Det gäller även om man själv har gjort förfalskningen eller om någon annan gjort den. De flesta döms till villkorlig dom med dagsböter.
  • Man kan även dömas för olovlig körning om man kör utan rätt behörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska körkort i tjänsten

Mer i ämnet