Silhuettbild av den man som körde ihjäl sin dåvarande chef.  Samt bild på bilvraket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen hade ett falskt körkort när han körde ihjäl sin chef i Linköping. Senare anställdes han av Södertälje kommun – med samma körkort. Foto: SVT/Polisen

Körde ihjäl sin chef – fick jobb på Södertälje kommun med falskt körkort

Publicerad

När mannen anställdes av Södertälje kommun hade han bara tre år tidigare kört ihjäl sin dåvarande chef. Han hade då ett falskt körkort. Med samma körkort fick han senare jobb som yrkeschaufför på kommunen.

SVT Nyheter Skåne kan avslöja att få svenska kommuner kontrollerar om körkorten är äkta vid anställningar.

2017 anställde Södertälje kommun en man som dagligen skulle köra kommunens fordon. Han visade då upp ett bulgariskt körkort – som godkändes av cheferna. Några äkthetskontroller av körkortet gjordes aldrig, utan de nöjde sig med att titta på körkortet.

I åratal körde han tunga fordon i tjänsten.

Falska körkort i tjänsten

Först när han orsakade en olycka med kommunens kranbil tog det stopp – försäkringsbolaget kontrollerade hans körkort mot bulgariska myndigheter och upptäckte att det var falskt. Mannen avskedades.

Körde ihjäl sin chef fem år tidigare

Men det är inte den enda olyckan som mannen varit inblandad i.

Tre år innan han anställdes hade han kört ihjäl sin dåvarande chef. Mannen var då anställd på en verkstad och hade följt med chefen på ett ärende. Mannen körde i mycket hög hastighet rakt in i en lastbil på E4 utanför Linköping.

Chefen satt på passagerarplats och dog omedelbart.

Mannen körde då med samma falska körkort som han senare visade upp för Södertälje kommun.

”Utsätter medborgarna för risker”

– Det är förfärligt att en person medvetet tillskansat sig ett arbete med hjälp av falska handlingar och ännu allvarligare utsätter kommunmedborgarna för risker i trafiken, säger Ewert Sjöstrand, områdeschef på Södertälje kommun.

SVT:s granskning visar att även polisen och Transportstyrelsen hade slarvat i sina utredningar som gjorde att mannen kom undan med det falska körkortet.

Mannen säger till SVT att han använt körkortet eftersom ingen myndighet reagerat när han visat upp det.

Kommuner dåliga på äkthetskontroller

SVT Nyheter Skåne kan avslöja att många svenska kommuner riskerar att släppa igenom falska körkort. Få svenska kommuner kontrollerar körkortens äkthet.

– Man litar på det som står på plastkortet framför sig och har inte i sin vildaste fantasi med sig att den informationen kanske inte överensstämmer med verkligheten, säger Tobias Eng på säkerhetsföretaget Sistec.

SVT Nyheter Skåne granskar falska körkort

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så används falska körkort för att få jobb. Här är SVT Nyheter Skånes granskning – på 60 sekunder. Foto: SVT

KOMMUNENKÄTEN

  • SVT har bett HR-avdelningarna i alla svenska kommuner svara på vilka rutiner de har för att kontrollera körkort vid anställning. 135 har svarat.
  • Alla utom tre saknar rutiner för att kontrollera om ett körkort är äkta eller falskt. För att göra det måste man kontakta den myndighet i det land som utfärdat körkortet.
  • Samtliga, utom tre kommuner, gör inga andra kontroller än att titta på körkorten eller tar kopia på dem.

Så kan ditt straff bli om du använder falskt körkort:

  • Om man har ett falskt körkort som man sedan använder för att exempelvis köra bil, har man gjort sig skyldig till brukande av falsk urkund.
  • De som döms för urkundsförfalskning får ofta villkorlig dom med dagsböter.
  • Om id-handlingen kan uppfattas som äkta innebär det ”fara i bevishänseende” och brottet kan i normalfallet ge fängelse upp till 2 år. Det gäller även om man själv har gjort förfalskningen eller om någon annan gjort den. De flesta döms till villkorlig dom med dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska körkort i tjänsten

Mer i ämnet