Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du behöver inte gå på körskola, det är därför vi finns” säger en körkortsförsäljare till SVT Nyheter Skånes reporter. Foto: SVT

Här tipsar förfalskarna om hur man fuskar med körkort

Uppdaterad
Publicerad

Försäljarna lovar att vi kan använda deras falska körkort när vi söker jobb. För att kunna övertyga arbetsgivare och myndigheter ingår intyg och dokument som ska göra körkortet trovärdigt.

Men intygen är en bluff och försäljningen kopplas till grov internationell kriminalitet.

På hemsidor och sociala medier marknadsförs de falska körkorten från olika EU-länder. För mellan 10 000 och 20 000 kronor får man hemskickat ett körkort, tillsammans med dokument som ska bevisa äktheten.

Men allt är en bluff.

Falska körkort i tjänsten

Genom olika Whatsapp-nummer och Instagramkonton kommer vi i kontakt med flera av försäljarna. Vi får välja vilka behörigheter vi vill ha och varifrån körkortet ska komma.

– Du behöver inte gå på körskola, det är därför vi finns, säger en försäljare.

– Jag har flera kunder i Europa som använder körkorten för att jobba på budfirmor, berättar en annan försäljare.

Flera fått samma dokument

Samma dokument som vi erbjuds av försäljarna dyker upp i fall efter fall av personer i Sverige som ertappats med falska polska körkort.

Det handlar om intyg från en uppkörare i Szczecin, en läkare i Sieldce och folkbokföringsintyg från staden Krakow.

När SVT Nyheter Skåne tar kontakt med personerna som skrivit under handlingarna visar det sig att deras namn blivit kapade och att de inte har med saken att göra.

Grov brottslighet bakom

Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex pekar i en rapport ut förfalskningar som ett växande problem och att antalet anmälningar om falska körkort i hela Europa är fortsatt höga.

Spåren leder dessutom till internationella ligor runt om i Europa som, förutom falska körkort, är involverade i tillverkning av falska pass och trafficking.

– De här personerna är ju multikriminella personer och de begår också andra brott. Man ser till exempel att de handlar med både vapen och narkotika, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

De senaste åren har flera tillslag gjorts, runt om i Europa, där hundratals personer gripits för inblandning i de kriminella nätverken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skånes granskning på 60 sekunder. Foto: SVT

Så kan ditt straff bli om du använder falskt körkort:

  • Om man har ett falskt körkort som man sedan använder för att exempelvis köra bil, har man gjort sig skyldig till brukande av falsk urkund.
  • De som döms för urkundsförfalskning får ofta villkorlig dom med dagsböter.
  • Om id-handlingen kan uppfattas som äkta innebär det ”fara i bevishänseende” och brottet kan i normalfallet ge fängelse upp till 2 år. Det gäller även om man själv har gjort förfalskningen eller om någon annan gjort den. De flesta döms till villkorlig dom med dagsböter.
  • Man kan även dömas för olovlig körning om man kör utan rätt behörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska körkort i tjänsten

Mer i ämnet