Dumpat danskt havsslam upprör

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av halvön Lynettehom utanför Köpenhamn forsätter och på torsdagen var frågan uppe i den svenska riksdagen. Det handlar om giftigt havsslam som dumpas nära den skyddade havsmiljön utanför Falsterbo.

När halvön Lynetteholm byggs i Öresund utanför Köpenhamn så ska cirka 1,5 miljoner kubikmeter havsslam grävas upp och dumpas i Kögebukten söder om Köpenhamn.

– Öresund är stort och den danska sidan har jättemycket vatten och så väljer de att lägga detta precis där där det är som längst från dansk kust som möjligt och som absolut närmast svensk kust och svenskt Natura 2000-område. Det påverkar vårt gemensamma vatten, säger Niel Paarup-Petersen (C) riksdagsledamot.

– Det här havsslammet innehåller ju gifter som kvicksilver, pcb och tungmetaller och det är ju dumpat två kilometer från vårt Natura 2000-område som sträcker sig från Klagshamn till Falsterbo. Havsslam lägger sig som en våt filt och det tar lång tid om man sabbar havsbottnar, säger Felicia Konrad från organisationen Fridays for future.

Frågan uppe i riksdagen

På torsdagen hölls ett digitalt seminarium i riksdagen om hur havsslammet kan påverka Öresund. Länstyrelsen, Naturvårdsverket och Marint kunskapscenter i Malmö deltog i seminariet.

– När Danmark beslutar sig för att dumpa förorenat slam precis utanför ett Natura 2000-område, då tycker jag att det är rimligt att den svenska ministern säger stopp och belägg, säger Niels Paarup Petersen.

SVT Nyheter Skåne har sökt miljöminister Annika Strandhäll för en kommentar.

Lynetteholm:

Lynetteholm är en konstgjord halvö som i januari började byggas i havet utanför Köpenhamn. Det ska bli en stadsdel i Köpenhamn med 35 000 invånare och lika många arbetsplatser. I det första skedet grävs havsbotten ut och enligt planerna kan halvön börja bebyggas 2035.

Omkring 2070 ska den vara färdigutbyggd.

Länsstyrelsen i Skåne har pekat ut tre miljörisker med projektet:

1. Risk för spridning av förorenat sediment.

2. Risk för ett förändrat vattenflöde i Öresund.

3. Risk för förlust av ålgräs och havsväxtmiljöer.

Även Marint kunskapscenter i Malmö har uttryckt stark kritik mot att havsslam från bygget ska dumpas i Kögebukten nära Falsterbonäsets Natura 2000-område.

Källa: Länsstyrelsen, Transport- och boministeriet, Köpenhamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.