Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykarnas bilder visar en ström av gulbrunt vatten på väg ut i Öresund från reningsverkets ledning. Se mer i videon. Foto: Lukasz Larsson Warzecha

Dykare slår larm: Gulbrunt utsläpp i Öresund från reningsverkets ledning

Publicerad

En ström av gulbrunt vatten som flödar ut i Öresund. Oavbrutet – från tio olika utsläppspunkter. Utsläppen oroar dykaren och miljödebattören Kjell Andersson. VA Syd kallar utsläppen för normala.

Vid ett dyk 18 maj i år passade Kjell Andersson och Lukasz Larsson Warzecha på att filma miljön längs den gigantiska, två kilometer långa rörledning som för ut det utgående avloppsvattnet från Malmös stora reningsverk, Sjölundaverket.

Smutsgula vattenplymer

Bilderna visar hur grumliga, smutsgula vattenplymer strömmar ut från tio olika platser längs ledningen.

– Detta är det normala, det som kommer ut genom röret varje sekund, säger Kjell Andersson, som i flera decennier utforskat och debatterat havsmiljön i Öresund.

SVT Nyheter Skåne visar dykarnas bilder för Ylva Eriksson, processchef på kommunalförbundet VA Syd, som driver Sjölundaverket.

– Det vi ser är utgående avloppsvatten. Det mäts och kontrolleras varje dag. Vi har kontrollerat alla värden kring den aktuella tidpunkten och detta är ett normalt utsläpp, säger Ylva Eriksson.

Uttjänta rör

Någon närmare förklaring till det illavarslande gulbruna vattenflödet på dykarnas bilder kan hon inte ge.

Hon poängterar dock att alla kontroller sker på verket, innan det utgående avloppsvattnet når havet. Och att hela anläggningen står inför en omfattande modernisering; inom två år inleds bygget av nya Sjölundaverket, tänkt att invigas 2032. 

– Dagens utsläpp sker genom två kilometer långa ledningar. Om vattnet ändrar färg under de två kilometrarna... det är inga undersökningar vi gjort, så det kan jag tyvärr inte svara på.

SVT: Borde ni inte göra sådana undersökningar?

– Det behöver vi i så fall fundera på, säger Ylva Eriksson.

Och tillägger:

– Det vi vet är att ledningarna är gamla och behöver bytas ut. Det behöver göras när vi bygger om till det nya Sjölunda.

Se videon med dykarnas bilder av de gåtfulla havsutsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.