Företaget Novafos lyckades täta läckan på tisdagsförmiddagen. Foto: TV2 Lorry

Miljontals liter bajsvatten forsade ut i Öresund – läckan lagad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan har 700 000 liter orenat avloppsvatten i timmen ut i Öresund vid danska Skovshoved. Anledningen är brott på en avloppsvattenledning som man lyckades laga under tisdagsmorgonen.

Företaget Novafos, som har hand om ledningarna, upptäckte i slutet på förra veckan att en av dem var sönder. Upptäckten gjordes när man skulle flytta en avloppsledning vid Svanemøllen för att göra plats för den kommande Nordhavstunneln.

Det var dock först under måndagen som man upptäckte att felet orsakar att det orenade avloppsvattnet pumpas till ett regnvattensystem och släpps rakt ut i Öresund. Det rapporterar TV2 Lorry.

Så här såg det ut på stranden under måndagen då myndigheterna avrådde från bad:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Danskt avloppsvatten läcker ut i havet Foto: TV2 Lorry

Avråder från bad

Innan ledningen var lagad strömmade 700 000 liter avloppsvatten i timmen ut i sundet. Utsläppet har gjort att danska myndigheter avråder från bad på Svanemøllen strand.

Men sedan runt halv åtta under tisdagen ska det inte ha läckt ut något mer avloppsvatten enligt Novafos.

– Sedan klockan halv åtta i morse har det inte läckt ut något mer avloppsvatten. Nu stabiliserar vi ledningen och ser till att den håller för det trycket den ska utsättas för, säger Arne Kristensen, kommunikatör på Novafos.

Skadligt för miljön

Det här är inte första gången som stora mängder avloppsvatten släpps ut i Öresund. Förra året avslöjade TV2 Lorry att 290 miljoner liter orenat vatten skulle ledas ut i sundet under ett byggnadsarbete i Nordhavn.

Efter protester valde då Novafos och byggherren AP Pension att vänta med utsläppet till senare på året då badsäsongen var över och miljökonsekvenserna mindre. Till slut stoppades utsläppet helt efter alla protester.

Många experter sa då att utsläppen var skadliga för havsmiljön, inte minst på sommaren då näringsämnena i avloppsvattnet skyndar på algblomningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skåningarna ska inte vara oroliga för det danska avloppsutsläppet. Samtidigt inväntar länsstyrelsen mer information från danska miljöministeriet enligt Rima Daoud, enhetschef miljötillsyn på länsstyrelsen i Skåne. Foto: Privat/TV2 Lorry

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer