Novafos drar tillbaka sina planer på att släppa ut stora mängder orenat vatten i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu stoppas danskt bajsvatten från att rinna ut i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Novafos drar nu helt tillbaka sina planer på att släppa ut stora mängder orenat spillvatten i Öresund från Köpenhamnsregionen. Det rapporterar det danska TV-bolaget TV2 Lorry.

Spillvattnet skulle ha släppts ut i samband med att en huvudledning för spillvatten läggs om på grund av ett planerat tunnelbygge nästa år.

När planerna blev kända reagerade allmänheten såväl som politiker och biologer starkt på nyheten. Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen ansåg bland annat att Novafos behövde hitta en annan lösning. Och nu slopas alltså planerna helt på att släppa ut det smutsiga vattnet i Öresund.

– Det viktiga är naturligtvis att vi lyssnar på allmänhetens känslor och uppfattningar. Det är positivt för alla parter, säger Carsten Nystrup, administrativ direktör för Novafos till TV2 Lorry.

Effekt av mediauppbådet

Carsten Nystrup medger att en stor anledning till att Novafos nu tänker om har att göra med att nyheten har fått mycket uppmärksamhet i media.

– Det har varit mycket prat om detta och det har tvingat oss att tänka annorlunda. Men det har varit bra. Fokus skapar innovation och det gäller här också. Nu tänker vi annorlunda, säger Carsten Nystrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.