Andreas Lagerblad, avdelningschef för avlopp på VA Syd. Foto: Julia Ericsson

Så mycket kloakvatten släpper Skåne ut i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara danskarna som släpper ut orenat avloppsvatten i havet, även skåningarna längs Öresundskusten bidrar med hundratusentals kubikmeter årligen. Det kallas bräddning och anses som ett nödvändigt ont när det regnar så mycket att avloppsreningsverken och ledningsnäten inte mäktar med.

Utsläppen i Öresund sker på grund av ett underdimensionerat avloppsledningsnät samtidigt som det fungerar som en funktion för att undvika källaröversvämningar vid skyfall.

– Fram till någonstans på 60-talet byggde man kombinerade ledningar, det vill säga att regnvatten och dagvatten gick in i spillvattenledningarna. När det kommer ett skyfall så kan vi inte ta hand om allt vatten samtidigt och då är systemet uppbyggt så att det bräddar över och rinner ut i närmsta vattendrag, förklarar Andreas Lagerblad, avdelningschef för avloppsvatten på VA Syd.

Inte bara bajsvatten

Andreas Lagerblad vill dock understryka att det är en liten del av utsläppen som faktiskt är toalettvatten.

– Man brukar säga att det är 90 procent regnvatten, två procent toalettvatten och resten är från dusch och dylikt, säger han.

Det finns ingen maxgräns för hur mycket reningsverken får brädda, däremot måste de kontinuerligt rapportera till Länsstyrelsen och kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.