Avloppsrör vid pumpstationen i hamnen i Skovshoved norr om Köpenhamn. Härifrån var det tänkt att 290 000 kubikmeter avloppsvatten skulle pumpats ut i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Miljoner kubikmeter kloakvatten ut i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Köpenhamn i Öresund under fem dagar har väckt uppståndelse i både Sverige och Danmark. Planerna har skjutits upp – men nu avslöjas att betydligt större mängder kloakvatten har släppts ut i havet de senaste åren.

De 290 000 kubikmeter avloppsvatten som stoppats är bara en droppe i havet jämfört med de över 35 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten som släppts ut i Öresund från Köpenhamns kommun under perioden 2014 till 2018, rapporterar danska TV2 Lorry. Det är 120 gånger mer än den mängd som nu väckt rabalder.

Det handlar då om dagvatten som reningsverket inte klarar att ta emot när det regnar mycket. Men den mängd som släppt ut under fem år har också innehållit 11 000 ton avföring, 147 ton fosfor och 840 ton ton kväve, vilket bidrar till algblomning i Öresund.

”Toppen på ett isberg”

– Det här är ett bevis för att vi inte har anpassat huvudstadsområdet till den klimatförändring vi redan upplever, säger Martin Lidegaard från Radikale Ventre till TV2 Lorry.

– Vi får mer vatten och mer utsläpp. Och därför måste vi också ha en bättre infrastruktur. Eller så måste vi komma på andra sätt att bli av med vattnet. Det har vi verkligen fått dokumenterat nu. Det här är våldsamma siffror. Och det visar ju att det utsläpp vi har diskuterat de senaste dagarna bara är toppen på ett isberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.