Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Utsläppet av avloppsvattnet stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns kommun har beslutat att skjuta upp utsläppet av 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund till hösten, skriver Ritzau.

Avloppsföretaget Hofor har tidigare meddelat kommunen att det är möjligt att skjuta upp utsläppet, om kommunen begär det.

Beskedet att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten i Öresund har orsakat en storm av protester både i Danmark och Sverige. Och på båda sidor sundet har det skett påtryckningar för att stoppa utsläppet.

– Ett byggprojekt ursäktar inte att man använder Öresund som offentlig toalett, säger Simon Chrisander (L), miljökommunalråd i Malmö.

Under lördagen meddelade företagen Hofors och Novafos som ska göra utsläppet att man skjutit upp det hela ett dygn – från söndagen till måndagen. Och nu verkar det alltså som att det kommer att dröja ännu längre.

Besked under söndagen

Under söndagen kallade företrädare för Radikale Venstre, Venstre och Dansk Folkeparti till sig miljöminister Lea Wermelin (S) för ett möte om avloppsvattnet, skriver Ritzau. Partierna vill bland annat ha svar på varför det inte finns andra alternativ att leda bort avloppsvattnet än att dumpa det i Öresund.

Både Köpenhamns kommun och Gentofte kommun har gett de två avloppsföretagen tillstånd att släppa ut kloakvattnet.

Bostadsbygge orsaken

Utsläppet av orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn skulle enligt planerna ske fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.