– Jag har tänkt mycket på saken och delar oron för havsmiljön och kvaliteten på badvattnet, säger danska miljöministern till nyhetsbyrån Ritzau. Foto: Johan Nilsson/TT, Steen Brogaard

Danmarks miljöminister vill att utsläppen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) gav sig på lördagen in i diskussionen om det planerade utsläppet av 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund. Hon ber nu de inblandade kommunerna att undersöka andra lösningar.

– Jag har tänkt mycket på saken och delar oron för havsmiljön och kvaliteten på badvattnet, säger Wermelin till nyhetsbyrån Ritzau.

Hon har dock ingen möjlighet att tvinga kommunerna att stoppa utsläppet, som ska pågå i fem dagar med början den 24 maj.

– Det är ett kommunalt beslut som jag inte har möjlighet att ingripa i. Därför är min uppmaning till kommunerna att stoppa det planerade utsläppet och undersöka om det går att hitta alternativ, säger hon till Ritzau, vilket bland andra TV2 Lorry rapporterar.

Stöd från borgmästare

Wermelin får också stöd från en tung lokalpolitiker i Köpenhamn, en av de tre kommunerna som givit klartecken för planerna.

Teknik- och miljöborgmästaren Ninna Hedeager Olsen skriver i ett inlägg på Facebook att hon inte har blivit informerad om planerna och att hon har bett de ansvariga tjänstemännen att förklara om beslutet går att ändra.

Hans Christian Karsten, vicedirektör för teknik- och miljöförvaltningen i Köpenhamn, säger dock att det inte finns några alternativ.

”Går inte att ändra”

-Vår uppgift är att väga de många intressena mot varandra inom lagstiftningens ramar, säger han till Ritzau enligt det danska public service-företaget DR.

Att vänta till i oktober, som vissa kritiker föreslagit, skulle vara sämre eftersom den högre havstemperaturen då kan göra att utsläppen påverkar miljön mer negativt, säger Karsten.

För att minska miljöriskerna ska avloppsvattnet ledas ut fyra kilometer från kusten till en plats där strömmarna är starka.

Att avloppsvattnet ska släppas ut direkt i Öresund i fem dagar beror på att den vanliga avloppsledningen kommer att vara obrukbar på grund av förberedande arbeten för ett bostadsprojekt i hamnområdet Nordhavn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer