Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) är född i Danmark och bosatt i Malmö. Foto: SVT

Skånske riksdagsmannen Niels Paarup-Petersen (C) om danska utsläppet: ”Avsaknad av respekt”

Uppdaterad
Publicerad

När danskarna öppnar kranen och släpper ut orenat avloppsvatten i Öresund reagerar Niels Paarup-Petersen (C) riksdagsledamot, född i Danmark, bosatt i Malmö.

– Det är avsaknad av respekt att inte informera när man gör stora miljöpåverkande åtgärder i våra gemensamma vatten.

Niels Paarup-Petersen säger att det finns tydliga riktlinjer för hur informationen mellan grannländerna Danmark och Sverige ska gå till. Han reagerar på att danskarna på en helgdag, Kristihimmelsfärdsdag, berättade att de från söndag och fem dagar framåt ska släppa ut orenat avloppsvatten motsvarande 200 fulla simbassänger i Öresund.

– Den svenska regeringen måste markera mot den danska regeringen, säger Niels Paarup-Petersen.

Han tror inte att Sverige kan stoppa utsläppen, men vill ändå att regeringen ska prata med sina danska kolleger.

Hur tror du detta påverkar relationen mellan Sverige och Danmark:

– Man kan väl säga att relationen är ganska skit redan och har varit det nästan sedan 2015. Det har gång på gång varit problem och sådant här förstärker problematiken, säger Niels Paarup-Petersen.

Han tillägger:

– Det är ett problem för Öresundsregionen att vi får bajsmacka på bajsmacka, men så här mycket skit som de lämnar nu har vi inte tidigare fått.

Orsaken till utsläppet är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid, rapporterar TV2 Lorry.

Både Köpenhamns stad och danska Gentofte kommun har gett tillstånd för två avloppsföretag att släppa ut kloakvattnet.

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT.

Men enligt miljöförvaltningen i Köpenhamns stad är det bättre att släppa ut avloppsvattnet nu än till hösten.

– Tillståndet beviljas innan badsäsongen börjar. Om vi ​​instruerade Hofor att vänta till oktober, som föreslagits, kan havstemperaturen bli högre och miljöpåverkan därför större, säger Hans Christian Karsten, biträdande direktör för teknik- och miljöförvaltningen i Köpenhamns stad, till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.