Martin Lidegaard, Radikale Venstre: ”Förstår inte hur man kan komma på idén”. Foto: TV2 Lorry

Danska politiker rasar mot avloppsdumpningen

Uppdaterad
Publicerad

Både på den danska och svenska sidan av Öresund höjs kritiska röster mot att 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ska släppas ut i havet.
– Jag förstår helt enkelt inte hur man kan komma på idén att släppa ut så stora mängder kväve och fosfor i vattnet, säger Martin Lidegaard, ledamot för Radikale Venstre i folketinget.

Det väcker känslor att danska myndigheter tillåter utsläpp av orenat avloppsvatten i havet, särskilt under en årstid då många människor vistas på stränder på båda sidor av Öresund.

– Jag vill ha en riktigt bra förklaring till varför det måste göras nu. Varför kan man inte vänta till en senare tidpunkt när temperaturen faller och skadeverkningarna blir mindre, säger Morten Messerschmidt, folketingsledamot för Dansk Folkeparti till TV2 Lorry.

Enorma mängder

290 000 kubikmeter avloppsvatten, motsvarande uppemot 200 fyllda simbassänger, ska från söndag och fem dagar framåt släppas ut i Öresund.

Ordförande i Østerbro lokalutskott Allan Marouf är rädd för att utsläppen ska leda till samma konsekvenser som 2017 då sju badstränder fick stängas i huvudstadsområdet på grund att det var för mycket kolibakterier i vattnet.

– Det är enorma mängder av skitigt vatten som kommer att förorena våra stränder, säger Allan Marouf till TV 2 Lorry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.