Jonas Gustafsson på Länsstyrelsen i Skåne riktar kritik mot bristande dansk information. Foto: Lucas Sjögren/ TV2 Lorry

Skarp skånsk kritik mot dansk avloppsdumpning

Uppdaterad
Publicerad

290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ska dumpas i Öresund under fem dygn från och med söndag. Nu riktar Länstyrelsen i Skåne skarp kritik mot informationshanteringen från danskt håll.

– Vi är förvånade och vi tycker det är tråkigt och illa, säger Jonas Gustafsson, marinbiolog hos länsstyrelsen i Skåne.

Avloppsvatten, motsvarande 200 fulla simbassänger, kommer att släppas ut vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, i Danmark. Men någon information om utsläppet som ska börja på söndag har inte Länsstyrelsen Skåne fått.

– Utsläppet borde ha anmälts till Sverige enligt Esbokonvetionen. Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp man gör. Det har man inte gjort i det här fallet, jag fick informationen via tidningen, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Dessutom är Länsstyrelsen kritisk till valet av tidpunkt.

– Om det måste ske ett utsläpp så är det kanske bättre det sker senare under året.

Förutom aspekten av att många badar så bör coronaviruset tas i beaktning enligt Annelie Johansson.

– Orenat avloppsvatten innehåller allt möjligt och så även coronapartiklar. Det känns inte jättebra att att dumpa det i Öresund, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.