Det planerade utsläppet av orenat avloppsvatten i havet väcker känslor, särskilt under en årstid då många människor vistas på stränder på båda sidor av Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska politiker trycker på – vill stoppa utsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark i Öresund under fem dagar har lagts på is ett dygn.
Samtidigt har danska politiker kallat miljöministern Lea Wermelin till möte om avloppsvattnet.

Företrädare för Radikale Venstre, Venstre och Dansk Folkeparti har kallat miljöminister Lea Wermelin (S) till möte gällande utsläppet av avloppsvatten i Öresund, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Partiernas förhoppning är att Folketinget ska kunna stoppa eller skjuta upp beslutet att låta de 290 000 kubikmeterna släppas ut.

Dessutom vill partierna ha svar på varför det inte finns andra alternativ att leda bort avloppsvatten än att dumpa det i Öresund.

Skjuter på utsläppet

Dessförinnan – efter massiv kritik – meddelade avloppsföretagen Hofor och Novafos att de skjuter på utsläppet, som skulle ha börjat på söndagen.

”Arbetet var planerat att börja på söndag morgon, men efter en överenskommelse med Köpenhamns kommun har det nu skjutits upp 24 timmar, så att det först påbörjas på måndag morgon” skrev Hofor i en kommentar.

Beskedet från företaget kom efter det att miljöministern på lördagskvällen uppmanat de ansvariga danska kommunerna att stoppa de planerade utsläppen och undersöka om det finns andra möjliga alternativ.

Ett besked från mötet väntas sent på söndagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer