Skåningarna ska inte vara oroliga för det danska avloppsutsläppet. Samtidigt inväntar länsstyrelsen mer information från danska miljöministeriet enligt Rima Daoud, enhetschef miljötillsyn på länsstyrelsen i Skåne. Foto: Privat/TV2 Lorry

Beskedet efter avloppslarmet: Skåningar kan fortsätta bada i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Även om miljontals liter avloppsvatten forsade ut i Öresund vid danska Svanemøllehamn kan skåningarna fortsätta att bada, enligt länsstyrelsen i Skåne. Men det kan fort ändras och man inväntar de danska myndigheternas tester av vattnet.

– Vi behöver veta om vattnet som släppts ut renats, ifall det har spätts ut. I en del fall sker det redan i ledningarna med regnvatten. Sen kan det också spädas ut när det kommer ut i Öresund, säger Rima Dauod, enhetschef miljötillsyn på länsstyrelsen i Skåne.

Enligt länsstyrelsen är det Naturvårdsverket som sköter kontakter med utlandet i den här typen av frågor. Länsstyrelsen i Skåne kommer inte att testa vattnet i dagsläget, utan det är upp till det danska miljöministeriet.

Hur oroliga ska skåningarna vara för att till exempel bada?

– Initialt ska de inte vara oroliga, man får bete sig som normalt och så får vi se vad det här kan leda till. Vi kommer att komma ut med information ifall det skulle behövas, säger Rima Dauod till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.