De höga energikostnaderna i södra Sverige är främsta skälet till att Pågen höjer sina brödpriser i december, menar bagerijättens VD Anders Jerndal Carlsson. Foto: Hans Larsson/SVT

Dyrare mat i hela landet när skånska elkostnader ökar

Uppdaterad
Publicerad

De skenande elkostnaderna i södra Sverige kan leda till dyrare mat i hela landet. Det menar bagerijätten Pågen i Malmö, som från och med december höjer priset på sina produkter.

Enligt Pågens VD Anders Carlsson Jerndal är de höga energikostnaderna främsta skäl till den stundande höjningen.

– Exakt hur mycket priserna höjs avgörs av handeln, men jag skulle gissa att det handlar om en eller två kronor mer per bröd, säger Carlsson Jerndal till SVT Nyheter.

Bakar vartannat bröd

Marknadsledaren Pågen bakar idag nästan vartannat bröd som säljs i landets butiker. När företaget justerar sina priser uppåt i december väntas fler följa efter och då, om inte förr, lär de höga energikostnaderna i södra Sverige bli en riksangelägenhet, menar VD.

– Eftersom 50 procent av den svenska livsmedelsindustrin finns i Skåne kommer detta att drabba alla konsumenter i Sverige, säger Anders Carlsson Jerndal.

”Politiskt skapad situation”

Hans egen analys är klar. De höga energikostnaderna en ”politisk skapad situation” som hade gått att undvika.

– Det varnades för effektbrist redan när Barsebäck stängde. Till det ska läggas den olyckliga indelningen av landet i fyra olika prisområden, som nu har förvärrat situationen ytterligare, säger Anders Carlsson Jerndal.

Se videon där Pågens VD Anders Carlsson Jerndal kommenterar sambandet mellan dyrare el och dyrare mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.