Dyrt att pendla för skånska barn – femdubbla priset mot Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Att åka kollektivt kan bli en dyr historia och faktum är att det i Skåne kan vara dyrare för barn än för vuxna – något som Sirly Palenmark fick erfara.

Att pendla med kollektivtrafik är något som även barn gör. Det kan vara på grund av platsbrist på skolor i den egna kommunen eller att man har speciella behov.

Ett terminskort på Skånetrafiken för barn och ungdomar, jojo skola, kostar idag 3 580 kronor mellan Malmö och Lund.

– Jag har två barn och den summan blir strax över sju tusen, säger Sirly Palenmark som har två barn som pendlar till Lund.

Då ingår inte kvällar och helger, vill man åka under dessa tider måste man köpa ett tillägg som kostar 290 kronor i månaden. Sammanlagt 4 740 kronor per barn för en temin.

– Det kom som en överraskning, vi hade räknat med att det skulle kosta lite men inte alls så här mycket. Jag blev förbannad och tänkte att det här kan inte vara sant, säger Sirly Palenmark.

Ett snarlikt kort för skolungdomar, som endat gäller vardagar, i Stockholm kostar för samma period 670 kronor.

– Jag tycker att Skånetrafiken ska ta sitt ansvar så att barnen kan ta sig till skolan för ett rimligt pris.

Billigare för vuxna än barn

Malmö och Lund pendling för en vuxen kostar 795 kronor i månaden med jojo period, Fler hundra kronor billigare i månaden än vad kortet som skolungdomar använder.

Hur kan det komma sig att barn får betala ett högre pris än vuxna?

– Det är ett politiskt beslut som är taget i vår nämnd, kollektivstrafiknämndens uppgift är att avgöra prissättningen, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken.

I jämförelse med priserna i Stockholm är Skånetrafikens terminskort mer än fem gånger dyrare. I huvudstaden kostar motsvarande kort 670 kronor.

– Det är ett litet hål vi har i vår prismodell, det är bara att medge, men det är någonting vi ska titta över nu, säger Ulrika Mebius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.