Foto: SVT

E-colibakterier hittade i Everödsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen kom nya analyssvar från det kommunala vattnet i Everöd. De bakterier som hittats tyder på att det är avloppsvatten som ligger bakom föroreningarna.

Var tredje boende i de drabbade områdena har hittills drabbats av magsjuka.

De nya provsvaren visar på förekomst av e-colibakterier. Men hur bakterierna hamnat i vattnet är än så länge oklart.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

– Vi vet ännu inte hur avloppsvattnet har kommit in i ledningarna och vi fortsätter vår felsökning runt vattenverket, säger Inger Hansson, avdelningschef för Vatten och avlopp i Kristianstads kommun.

Under fredagen har också fler personer konstaterats bära på magsjukevirus.

Uppmanas spara is

Boende i Everöd, Huaröd och Östra Sönnarslöv kan ha värdefulla ledtrådar i sina frysar. Kommunen uppmanar nu samtliga invånare att inte kasta bort is som legat i frysen sedan dagarna före midsommarhelgen.

– Isen kan hjälpa oss om vi behöver analysera vattenkvalitén före magsjukeutbrottet. Släng inte isen utan låt den ligga kvar i frysen, säger Inger Hansson.

UV-ljus hjälper till

Kristianstad kommun har nu även fått tillgång till en UV-ljusanläggning, som ska hjälpa till att desinficera vattnet. Den uppges kunna döda både parasiter, bakterier och virus. Några parasiter har dock än så länge inte spårats i vattnet.

– Tack vare att vi får köpa den här från Skellefteå kommun, som själva har erfarenhet av problem med dricksvatten, kan vi få anläggningen snabbare på plats. Vi är mycket tacksamma för detta, säger Inger Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet