Många sträckor längs E22 är i dåligt skick, samtidigt som trafikljus och 30-sträckor hejdar effektiv pendling och transport, menar kommissionen. Samtidigt som man rustar upp vägen så borde vägen göras om till elväg med luftburna kontaktledningar, föreslår man i sin slutrapport. Det rapporterar SVT Nyheter Öst.
Fyra körfält och 110 km/h
– Visionen för den nya vägen är att den ska bli Sveriges mest hållbara väg med fyra körfält längs hela vägsträckan och en hastighet på 110 km/h. Vi har räknat på möjligheten till eldrift för godstransporter och personbilar med förnybar energi vilket skulle sänka koldioxidutsläppen till nära noll, säger Åsa Hansson, ansvarig för infrastrukturfrågor på KPMG, i ett uttalande.
Europas första eldrivna trafikled tas i bruk nästa år, då en två kilometer lång elvägsträcka längs E16 invigs. Infrastrukturkommissionen föreslår att samma satsning görs på E22:s 53 mil långa vägsträcka mellan Norrköping och Trelleborg.
Näringslivets projekt
Initiativtagare till Infrastrukturkommissionen är flera näringslivsaktörer som finansierat projektet. Kommissionen har haft uppdraget att:
”Utreda och peka på möjliga vägar och modeller för att effektivisera och öka omfattningen av infrastrukturinvesteringar.”
Infrastrukturkommissionen
Infrastrukturkommissionen finansierat och initierat av MTR, NCC, PEAB, Ramböll, Skanska, Veidekke, KPMG och WSP.
Kommissionens ledamöter:
•Björn Hasselgren, ordförande, teknologie doktor KTH
•Stefan Attefall, tidigare bostadsminister (KD)
•Pia Kinhult, tidigare regionråd (M)
•Allan Larsson, tidigare finansminister (S)
•Maria Wetterstrand, tidigare språkrör (MP)