Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Effektivt, bullerdämpat – och aningen anonymt... På torsdagen premiäråkte pressen det nya fyrspåret mellan Arlöv och Lund. Se mer i klippet. Foto: Hans Larsson/ SVT

Följ med på nya fyrspåret mellan Arlöv och Lund

Uppdaterad
Publicerad

Den nya fyrspåriga järnvägen mellan Arlöv och Lund kan bli ett lyft för stressade pendlare – och en besvikelse för dem som reser tåg för utsiktens skull. 

Att huvuddelen av sträckan går via ett långsträckt tråg, nedsänkt i marken av bullerskäl, blev uppenbart när förbindelsen visades upp för pressen på torsdagen, dagen innan tågen Malmö och Lund stängs ner helt inför fyrspårspremiären 2 oktober.

Trafikverkets projektchef Jens-Peter Eisenschmidt medger att etappen hade varit svårgissad i klassiska tågfrågeprogrammet På Spåret.

– Jo. Men jag tycker ändå det är en fin anläggning vi bygger – och om nåt år känner nog alla igen sig, säger Eisenschmidt till SVT Nyheter Skåne.

Pålitligare trafik

För den som inte främst söker spännande vyer innebär fyrspåret, enligt honom, flera fördelar för resenärerna.

– Vi får en tätare tidtabell, så att vi kan åka oftare mellan Malmö och Lund.  Och vi får en pålitligare anläggning, dagens oplanerade störningar med trilskande kontaktledningar, signalfel och liknande har vi byggt bort nu, säger Jens-Peter Eisenschmidt.

Se videon och häng med på tur längs det nya fyrspåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.