Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två hundarna kommer genomgå en mentalbedömning innan beslut om deras framtid fattas. När klippet när polisen hämtar hundarna. Foto: Mikael Nilsson

Hundar attackerade tioårig flicka i Malmö – här hämtar polisen hundarna

Uppdaterad
Publicerad

De hundar som attackerade en flicka och en vuxen man i Malmö den 19 januari ska nu genomgå en mentalbedömning och sen kommer länsstyrelsen att fatta beslut om deras öde.

De två hundarna omhändertogs av polisen efter att de skadat två personer i Holma i Malmö. Hundarna är tagna i förvar och nu ska länsstyrelsen fatta beslut genom att utvärdera hundarna och deras ägare och utreda om det finns en historik av aggressivt beteende.

De två hundarna kommer att genomgå en mentalbedömning. I ärenden som bedöms som mindre allvarliga har har länsstyrelsen följande alternativ:

  • Hundarna kan lämnas tillbaka till ägaren.
  • Hundarna kan omplaceras till en annan ägare.
  • Det kan bli ett föreläggande om att hundarna alltid måste gå i koppel eller bära munkorg utanför hemmet.
  • Hundägaren kan också åläggas att gå en hundkurs.

Hundförbud och avlivning

Vid allvarliga fall kan hundarna omhändertas och då finns ytterligare några möjliga beslut.

– De allvarligaste verktygen vi har är till exempel ett hundförbud, du får inte ha hund längre. Det kan vara tidsbegränsat eller tillsvidare. Om det är en väldigt aggressiv hund som knappt går att hantera så kan vi fatta beslut om att den ska avlivas helt enkelt, säger Paula Hultgren, tillförordnad chef för enheten för sällskapsdjur på Länsstyrelsen Skåne.

”Proportionerligt beslut”

Under 2023 beslutade Länsstyrelsen Skåne om 16 omhändertaganden av hundar, fyra hundförbud och tre beslut om avlivning.

– Vi hanterar så fort vi kan och det ska också vara ett proportionerligt beslut vi fattar. Det ska inte vara mer ingripande åtgärder än händelsen kräver, säger Paula Hultgren.

Se när hundarna omhändertas i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.