Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundpsykologen Andromeda Matz tipsar dig om hur du avvärjer en hundattack. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Hundpsykologen tipsar: Så gör du vid en hundattack

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad hundattacker runtom i landet delar hundpsykologen Andromeda Matz med sig av tips på hur du ska göra om en hund går till attack.

– Väldigt många hundar är stressade och när man är stressad så är det precis som med oss människor. Man reagerar på ett sätt som man vanligtvis inte hade gjort annars. Skulle en hund i stress bli överraskad så kan det landa i ett bett.

Andromeda Matz, hundpsykolog på Hundens Hus Skåne, menar att det finns saker man kan göra för att förhindra att en hund går till angrepp.

Farliga hundar

– Vi människor går rakt mot varandra när vi ska träffas, så gör inte hundar. En hund som går rakt mot en annan hund eller en människa är en hotfull hund. Tipset är att gå runt hunden i en båge och går inte det så är det bättre att gå över till andra sidan gatan, säger hon.

I klippet ovan får du tips på hur du kan avvärja en hundattack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet