Moderaterna och Centern kräver Frida Trollmyrs (S) avgång efter hennes hantering av den romska rättegången. Foto: SVT

Efter avslöjande om romsk rättegång: Krav på att kommunalråd avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kvällspostens avslöjande om en romsk rättegång med knytning till kommunens arbete med romer har slagit ner som en bomb i politiken i Malmö. Nu kräver Moderaterna och Centern att ansvarig politiker Frida Trollmyr (S) omedelbart lämnar sina uppdrag.

– Det är svårt att se hur Frida Trollmyr kan sitta kvar. Det här är en enorm skandal, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), till SVT Skåne.

-Det här är bortom allt som vi kan tolerera, säger Anton Sauer, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

De grundar sina skarpa reaktioner på Kvällspostens granskning av en romsk rättegång i Malmö, ett parallellt rättssystem som tar upp konflikter och brott romer emellan.

Hemlig telefoninspelning

Granskningen har avslöjat att två personer som varit aktiva i den romska rättsskipningen samtidigt arbetar för kommunen i romska rådet och RIKC, romskt informations- och kunskapscenter.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S) är ordförande i kulturnämnden – och romska rådet. Hon har nekat till all kännedom om den romska rättegången och kopplingen till kommunanställda.

Men Kvällsposten har också en hemlig inspelning av ett telefonsamtal där Frida Trollmyr säger att hon skulle begå politiskt självmord om hon skulle agera på uppgifterna.

– Ett enormt övertramp. Det är bara att hoppas att Socialdemokraterna inser den skada som hon åstadkommit och låter henne lämna sina uppdrag, säger Anton Sauer.

”Dumt och slarvigt”

Moderaterna vill också att kommunens nuvarande samarbete med romerna läggs ner – och sedan tas upp igen i nya former.

SVT Nyheter har förgäves sökt Frida Trollmyr. Men i ett inlägg på Facebook skriver hon:

”Jag förstår att uttrycket ”politiskt självmord” är dumt och slarvig oavsett hur det används. Jag har aldrig medvetet underlåtit att stå upp mot felaktigheter. Det spelar ingen roll vem eller vilka det handlar om. Utifrån de uppgifter som framkommit i Kvällsposten om att medarbetare är inblandade och att kommunens lokaler använts, har kulturförvaltningen startat en internutredning. Alla kort ska självklart läggas på bordet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.