Efter avslöjandet: Kommunen riskerar miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun riskerar miljonböter för avtalet om färdtjänst. Efter SVT Nyheters avslöjande om att Vellinge Taxi lämnat in felaktiga fakturor tänker en konkurrent gå till domstol om upphandlingen.

– Vi kommer att sammanställa en talan till förvaltningsdomstolen om ogiltigförklarande av avtalet, säger advokat Christian Härdgård, som företräder Taxi Trelleborg som förlorade den senaste upphandlingen om färdtjänsten.

Under en längre tid har Christian Härdgård haft kontakt med Trelleborgs kommun och ifrågasatt olika delar av hur avtalet efterlevs.

– Vi har lyft fram alla delar vi tycker det är konstigheter kring. De säger att de har kontrollerat det och att allting stämmer.

Efter SVT nyheters granskning som visar att Vellinge Taxi felaktigt fakturerar stora belopp har kommunens upphandlingschef plötsligt erkänt bristerna. Kommunen kräver nya fakturor ända från augusti när Vellinge Taxi tog över färdtjänsten. Innan nya underlag lämnats in betalas inte fakturan för november.

Skattebetalarna får betala

Advokat Christian Härdgård utesluter inte att det handlar om bedrägeri.

– Det finns skäl att granska det. Sen får en domstol granska om det är bedrägligt eller inte, säger han.

– Ytterst är det ju skattebetalarna i kommunen som drabbas av detta.

Eftersom Vellinge Taxi inte följer avtalet och förutsättningarna i upphandlingen, ska avtalet rivas upp, enligt Christian Härdgård. 

-Varje avvikelse från handlingarna är en otillåten direktupphandling, säger han.

”Räcker med korrigering”

Om förvaltningsdomstolen delar hans uppfattning måste Konkurrensverket begära en upphandlingsskadeavgift. Det är böter som kan motsvara tio procent av avtalets värde. Det skulle motsvara närmare en miljon kronor per år för Trelleborg. Avtalet är på åtta år.

Trelleborgs upphandlingschef Kristian Silverberg är medveten om regelverket. Men han tror inte att domstolen kommer häva avtalet.

– Det är inte möjligt att det blir en otillåten direktupphandling, säger Kristian Silverberg, som anser att kommunens åtgärd räcker, att man nu kräver att de felaktiga fakturorna korrigeras.

Vellinge taxi hävdar att orsaken till de felaktiga fakturorna är ett programmeringsfel inom deras fakturahantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.