Efter beskedet om krispaket – fler åtgärder behövs

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade regeringen krispaketet på 1,2 miljarder kronor till svenska lantbrukare. LRF menar att fler åtgärder behövs.

– Det är bra att det kommer ett sånt här paket, det är helt nödvändigt. Men vi står inför förluster i klass med tio miljarder. Många har pratat om att det är värsta vi varit med om på tio år, men jag skulle säga att vi står inför den värsta situationen någonsin, säger Åsa Odell vice ordförande i LRF.

Åsa Odell driver grisuppfödning i Trelleborg och ser positivt på att regeringen tagit tag i frågan, men att det kommer krävas fler åtgärder.

- Det är bra och viktigt att regeringen tar de här frågorna på allvar. Men det är också väldigt viktigt att de fortsätter göra det, det är jättemycket pengar i det här paketet, men det behövs mer. Det här handlar om svenska lantbruk framtid, säger Åsa Odell.

Halverad skörd

Hon har själv haft stora problem med torkan de senaste månderna. I år kommer hon behöva köpa in spannmål till sina grisar.

– Det slår kanske allra mest i södra Sverige där det varit extremt torrt i kombination med värmen. Vi har haft hög sommarvärme här i Trelleborg i tre månader. Normalt sätt odlar vi själva spannmål till våra grisar men i år kommer det inte räcka utan vi kommer behöva köpa in spannmål, säger hon.

”Många fler drabbas”

Det första delen av regeringens krispaket kommer att gå till uppfödare av nöt- och lammboskap. Åsa Odell menar att det är många lantbrukare som inte kommer få ta del av den första delen.

- Det som är jätteviktigt är att nästa paket går till de lantbrukare som inte tar del av första stödet. Det är många fler som drabbas. Så det är viktigt att det går även till andra typer av lantbrukare, säger Åsa Odell.

- Vi behöver stöd både från politiken och marknaden. Vi har en fantastiskt stöd från  svenska konsumenter som vi är jätteglada över, men det är klart att när priset på foder stiger så kraftigt, som är den stora kostnaden när man föder upp djur, då behöver vi också ta mer betalt för köttet, mjölken och äggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.