Polisen har hittat ett antal brinnande föremål på platsen. Ingen person skadades, men på fastigheten syntes skador. Foto: Bernard Mikulic

Efter brandbomberna – nu utreds hotbilden mot socialkontoret

Uppdaterad
Publicerad

Flaskorna som kastades mot socialkontoret i Malmö under tisdagen innehöll brännbar vätska som fattade eld. Nu ska polisen se över om det finns någon hotbild mot verksamheten.

– Vi rubricerar händelsen som mordbrand eftersom det fanns en risk för omfattande förstörelse, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Ingen kom till skada under händelsen och ingen av flaskorna som fattade eld kom in i byggnaden. Polisen har säkrat spår på platsen, men i nuläget finns det ingen gripen eller misstänkt för dådet.

– Vi har vittnen till händelsen, så vi har ett signalement att gå på, säger Nils Norlig.

Förekommer hot

Polisen går nu vidare med att utreda om socialkontoret eller enskilda medarbetare upplevt några hot under den senaste tiden.

– Detta är ju en verksamhet som ibland utsätts för en del hot, menar Nils Norling.

Örjan Eskengren, presskommunikatör på socialförvaltningen i Malmö berättar att personalen som var på plats blev chockade.

– De upplevde så klart situationen som mycket obehaglig, säger han.

Inga extra åtgärder

I nuläget har inga särskilda åtgärder införts efter brandbomberna.

– Det är för tidigt att säga om det kommer att behövas några extra åtgärder, vi ska göra en analys av läget först, menar Örjan Eskengren.

Vid tidigare tillfällen med våld och hot har polis och ordningsvakter tillfälligt kallats in.

Akademikerförbundet SSR ser allvarligt på situationen.

– Våra medlemmar ska inte behöva vara rädda när de går till jobbet, säger Hanna Ljungberg, som är ordförande på Akademikerförbundet SSR Skåne.

– Det är viktigt att det här tas på allvar, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer