”Nu ska vi försöka rädda de saker som går att rädda”, säger Karl-Erik Persson, ordförande i hembygdsföreningen i Perstorp. Foto: Lucas Sjögren

Hembygdsföreningens ordförande: ”Har inte sovit en blund i natt”

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarfester, gudstjänster och nationaldagsfirande – det är exempel på aktiviteter som hållits i den nästan nedbrända hembygdsgården i Perstorp.

– Efter en sömnlös natt hoppas jag att vi kan rädda så mycket vi kan, säger Karl-Erik Persson, ordförande i hembygdsföreningen.

Karl-Erik Persson fick samtalet om att gården stod i brand sent i går eftermiddag.

– Då trodde jag inte att det var så farligt. Men det är ju ett vasstak och elden tilltog under kvällen.

”Alla känner till gården”

Gården har byggts på plats och har stått där den står sedan slutet av 1500-talet.

– Det är tungt, vi lägger ned ofantligt mycket ideellt arbete här. Jag sov inte en blund i natt, säger Karl-Erik Persson.

Hembygdsgården är en samlingsplats i kommunen och finns nära kyrkan, församlingshemmet och skolorna.

– Alla här känner till gården och har någon form av relation till den. Det är vanligtvis en samlingspunkt med massor av aktiviteter, säger Karl-Erik Persson.

”Det ovanligt att hembygdsgårdar byggs på plats och har stått på samma ställe i över 500 hundra år”, säger Karl-Erik Persson. Foto: Lucas Sjögren

Perstorp hjälps åt

Den nedersta våningen av gården har klarat sig bra från brandskador, men har dock blivit vattenskadad av släckningsarbetet.

– Vår vackra prästakammare verkar vara helt intakt och det blir jag glad av. Min förhoppning är att vi kommer att bygga upp gården igen, säger Karl-Erik Persson.

Under lördagen kommer föreningen, tillsammans med Perstorpsbor, hjälpas åt för att bära ut de saker som går att rädda från nedanvåningen.

– Det fixar vi. Det är inte svårt att ragga upp folk i Perstorp. Gården betyder mycket för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.