Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar barnmorskan Frida Lindvall om varför hon vill jobba på nya BB Familj i Malmö. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Efter ett decenniums väntan – nu öppnas familje-BB i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2012 stängdes familje-BB i Malmö sedan regionpolitikerna lagt ett sparkrav på SUS. Nu, ett decennium senare, slås dörrarna upp till ett nytt familje-BB där den nyblivna mammans partner får sova över.

Sedan familje-BB i Malmö stängde har mammans partner inte fått sova över på kvinnokliniken efter förlossningen. Nyförlösta mammor har inte heller fått stanna kvar på sjukhuset mer än sex timmar om både barnet och mamman är friska. Alternativet har varit att ta sig till familje-BB i Lund eller Ystad.

– Det är klart att det har varit smärtsamt, både för familjen och personalen att inte kunna få vårda hela familjen, säger Liza Henning, barnmorska och enhetschef för det nya BB Familj.

Utdragen process

Frida Lindvall  är en av barnmorskorna som kommer att jobba på BB Familj.

– Jag blev barnmorska för att kunna fokusera på hela förloppet. Graviditet, förlossning och eftervård. Nu får jag chansen att göra det. Det betyder mycket för partnern, att få bättre anknytning till barnet. Men också för mamman som får stöd av sin partner, säger Frida Lindvall.

Familje-BB stängdes efter ett sparkrav på 31 miljoner kronor, men redan 2015 beslutade Region Skåne om ett nytt familje-BB i Malmö. Det har sedan minst sagt dragit ut på tiden. Ett skäl är att det har varit svårt att hitta nya lokaler till  Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC), som har varit tvungna att flytta från Kvinnokliniken för att göra plats åt ett familje-BB.

Snart kan första familjen övernatta på BB

I väntan på ett nytt familje-BB drog kvinnosjukvården för tre år sedan igång hemsökande verksamhet, BB Hemma, där barnmorskor och undersköterskor cyklar hem till nyblivna föräldrar i Malmö. Den verksamheten fortsätter och införs även vid Kvinnokliniken i Lund till hösten.

Den 29 maj invigs familje-BB i Malmö och trots den långa väntan är enhetschefen nöjd med resultatet.

– Det resultat vi har idag blir det bästa, så det har ändå varit värt att vänta på känner jag, säger Liza Henning, enhetschef för nya BB Familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.