Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill Lunds kommun begränsa försäljningen av lustgas? Här svarar Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande. Foto: SVT

Valborgsfirandet i Lund: Så vill kommunen stoppa försäljningen av lustgas

Uppdaterad
Publicerad

När valborgsfirandet återvände till Lund efter flera pandemiår märkte polisen att det såldes lustgas runt Stadsparken. Nu tar kommunen ett beslut som ska försvåra försäljningen.

Varken försäljning eller användande av lustgas är olagligt men genom att kräva tillstånd från polisen för ambulerande gatuförsäljning hoppas polisen och kommunen nu kunna begränsa försäljningen.

I dagsläget krävs redan tillstånd i Stadsparken och omkringliggande gator men utökas nu ytterligare.

– Lustgas är inte olagligt men polisen har uppenbart upplevt att det har funnits ordningsstörande problem kopplade till lustgasförsäljningen, säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Partierna inte eniga

Alla partier i kommunstyrelsen var dock inte för ett utökat förbud. Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

– Att införa restriktioner på så pass stora områden hela året är ett otympligt sätt att hantera problemet, säger Axel Hallberg (MP).

Med nio röster mot fyra beslutade kommunstyrelsen dock att godkänna förslaget om ett utökat förbud. Från styrets sida hoppas man att ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige ska vara fattat så att restriktionerna träder i kraft den 30 april 2023.

I klippet förklarar Rasmus Törnblom (M) beslutet.

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.